SFÂNTU GHEORGHE: Concursul Nektaria, în cadrul Târgului de Toamnă
Evenimentul promovează mierea, produsele apicole şi crescătoriii de albine din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
Articol de AP, 29 septembrie 2023, 09:37 / actualizat: 29 septembrie 2023, 11:49
La Sfântu Gheorghe începe, vineri, tradiţionalul Târg de Toamnă, în cadrul căruia va avea loc şi cea de-a doua ediţie a concursului Nektaria.
Evenimentul promovează mierea, produsele apicole şi crescătoriii de albine din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
„Fiecare participant va preda câte trei borcane cu miere pentru fiecare sortiment, două etichetate şi unul neetichetat, care va ajunge la juriu pentru evaluare. În faza a doua vor intra mostrele desemnate câştigătoare, iar unul dintre borcanele etichetate va merge la laborator pentru analize, iar cel de-al doilea va fi prezentat în cadrul expoziţiei ce va fi organizată la Sfântu Gheorghe în data de 30 septembrie, cu prilejul Târgului de toamnă. Tot atunci va avea loc şi festivitatea de premiere”, a precizat preşedintele Asociaţiei judeţene de Apicultură Covasna pentru Agerpres.
„Prima ediţie a concursului Nektaria a avut loc anul trecut la Odorheiul Secuiesc, în judeţul Harghita, iar în fiecare an vrem să organizăm în altă parte, la o altă asociaţie. Anul viitor, cel mai probabil, va avea loc la Miercurea Ciuc (…) Apicultorii din zona noastră au miere de o calitate foarte bună, dar se confruntă şi ei cu numeroase dificultăţi, iar scopul concursului este de a sprijini producătorii locali de miere, de a promova produsele acestora şi de a populariza importanţa consumului de miere. Una dintre principalele condiţii pentru participarea la concurs este ca participanţii să fie înscrişi în una dintre asociaţiile apicole din regiunea noastră”, a explicat Deak Mihaly.
„Nektaria este sărbătoarea nectarului şi albinelor, iar sâmbătă va fi prezent şi domnul ministru al Agriculturii de la Budapesta, care nu este numai de protocol aici, ci pentru că este şi el apicultor. Sunt 133 de participanţi din tot Ţinutul secuiesc (…) De altfel, sunt cam în jur 1000 de apicultori în Ţinutul secuiesc care lucrează ori individual, ori în organizaţii. Sunt opt organizaţii deja, avem una şi în judeţul Covasna cu care avem o colaborare foarte bună. Cu Nektaria, dar şi cu alte evenimente pe care le organizăm, cum ar fi Festivalul kurtoskalac şi al deliciilor dulci sau Festivalul pălincii, avem un singur ţel: să ridicăm calitatea produselor din Ţinutul secuiesc”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.
Deschiderea Târgului de toamnă va avea loc vineri după-amiază cu un concert susţinut de formaţia Cimpoierii din Transilvania în Piaţa Centrală. Tot vineri, de la ora 18 va avea loc o slujbă de sfinţire a mierii la Biserica catolică Sf. Iosif din Sfântu Gheorghe şi o procesiune cu torţe a Cavalerilor mierii.