SIGHETU MARMAȚIEI: Expoziție caritabilă de mărțișoare
Expoziția deschisă la Muzeul Maramureșean până pe 31 martie oferă mărțișoare realizate de copii. Donațiile strânse vor sprijini recuperarea lui Luca, un băiețel de 14 ani.

Articol de M P, 26 februarie 2025, 11:00
Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației găzduiește și în acest an o nouă ediție a expoziției ”Mărțișor, tradiție și simbol”, parte din proiectul educațional ”Eu sunt pui de moroșan”, ajuns anul acesta la cea de-a 14-a ediție.
Expoziția este deschisă în sălile de expoziții temporare, lângă Biserica romano-catolică din centrul orașului.
Mărțișoarele expuse sunt confecționate de elevi și dascăli din Sighetu Marmației și nu numai, a precizat muzeograful Nicoleta Nemeș, la Radio România Cluj:
„Alături de noi, în fiecare an sunt școlile și grădinițele din Sighetu Marmației. Anul acesta ni s-au alăturat doamnele de la Centru de Zi Acasă și cei de la Asociația Dăruind din Suflet din Vișeul de Sus, dar și câteva persoane binevoitoare. Printre acestea aș dori să îi mulțumesc doamnei Călina Volner care an de an este alături de noi și ne sprijină cu mărțișoare confecționate de dânsa.
Doresc să precizez că în schimbul unei donații, aceste mărțișoare pot să fie ale dumneavoastră sau ale unei persoane dragi sufletului dumneavoastră. Mărțișoarele sunt confecționate de copii, îndrumați de doamnele învățătoare și educatoare, ajutați de părinți, de bunici. Aceștia au ales să fie alături de noi să ajute un copil care este mai puțin norocos. Ei sunt conștienți că prin acest gest un copil va putea zâmbi din nou, iar ei vor contribui la zâmbetul lui. Pentru că motto-ul nostru este <Un zâmbet pentru>”.
Expoziția caritabilă de anul acesta este dedicată lui Luca, un băiețel de 14 ani care are nevoie de ajutor.
În schimbul unei donații puteți lua acasă un mărțișor lucrat cu dragoste de copii și totodată puteți contribui și la povestea lui Luca.
„Anul acesta îl vom ajuta pe Luca. Este un băiețel de 14 ani cu probleme de sănătate. Pentru el urmează un drum lung de recuperare. Cu mânuțele lor dibace, copiii au creat mărțișoare veritabile prin culori vii care, ingenios combinate, vestesc primăvara așa cum o văd ei. O primăvară plină de dragoste, plină de culoare, de lumină și armonie. Unele dintre ele sunt confecționate din materiale mai neobișnuite, iar altele sunt mărțișoarele tradiționale. Pe lângă mărțișoare, copii au creat și confecționați și felicitări având ca temă primăvara sau ziua de 8 Martie. Dorim să mulțumim tuturor copiilor și tuturor celor implicați în realizare acestui proiect”, a adăugat muzeograful Nicoleta Nemeș.
Expoziția este deschisă până pe 31 martie 2025.