Tablouri ale Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, în expoziții la București
Muzeul găzduiește 228 de lucrari de pictură, grafică și sculptură, pe care doctorul Gheorghe Vintilă le-a donat comunității în anul 1960. Tablourile vor putea fi prezentate în expoziții temporare și în muzeele din Capitală.
Articol de M P, 3 ianuarie 2024, 14:20
Tablourile cu valoare de patrimoniu găzduite în cel mai mare muzeu rural de artă din Europa – Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”, aflat în localitatea constănțeană Topalu, vor putea fi prezentate din acest an, în expoziții temporare și în muzeele din Capitală.
Potrivit Radio România Constanța, anunțul a fost făcut de către directorul Muzeului de Artă, Lelia Rus-Pîrvan:
“E un loc atât de îndepărtat, încât lumea ajunge, sunt sigură, special, doar ca să vadă acest muzeu. Pentru cei care îl cunosc și l-au vizitat măcar o dată, ştiu sigur că reacția este extraordinară și că își doresc și vizitează de cele mai multe ori, încă o dată și încă o dată acest muzeu. Toată chestiunea este să reușim să îi atragem pe cei care nu au ajuns niciodată acolo și pentru acest lucru, ne gândim ca o parte din exponatele muzeului să le ducem într-o expoziție temporară la București, dar mai multe o să vă spun în momentul în care definitivăm acest lucru. Dar cred că acest lucru va avea un impact extraordinar pe viitor, pentru că într-adevăr, odată ce vezi lucrările de acolo, nu ai cum să nu îți dorești să le revezi, pentru că este într-adevăr o bijuterie, undeva «in the middle of nowhere». E la capătul lumii, un sătuc, o comună în care nu îți poți imagina că poate exista o asemenea comoră. Da, lucrările vor fi văzute de foarte multă lume în acel moment. Am făcut deja, împreună cu Consiliul Județean Constanța și cu Primăria comunei Topalu, demersurile și sperăm să avem un flux mult mai mare de turiști de acum înainte”.
Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” găzduiește 228 de lucrari de pictură, grafică și sculptură, pe care doctorul Gheorghe Vintilă le-a donat comunității în anul 1960.
Lucrările aflate în colecție poartă semnături ale celor mai valoroși artiști români, printre care Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea sau Oscar Han.
De altfel, în curtea muzeului poate fi văzut bustul care străjuiește mormântul medicului Gheorghe Vintilă, realizat de bunul său prieten, sculptorul Oscar Han.