Târgul de la Vama Sării, pe 29 și 30 iunie
Evenimentul reînvie tradițiile locale și atrage vizitatori din toată țara și din străinătate.
Articol de AP, 25 iunie 2024, 10:33 / actualizat: 25 iunie 2024, 11:39
Comuna bihoreană Vadu Crișului găzduiește, în perioada 29 – 30 iunie, cea de-a 54-a ediție a Târgului de la Vama Sării.
Evenimentul reînvie tradițiile locale și atrage vizitatori din toată țara și din străinătate, relatează Radio România Cluj.
Devenit un reper istoric, târgul va fi marcat sâmbătă, 29 iunie, de la ora 17:30, de sosirea tradițională a plutei cu sare, concursuri de gătit și o serie de concerte cu invitați celebri.
Istoria și semnificația târgului
Originile Târgului de la Vama Sării se află în Evul Mediu (secolele XIII – XIV), când Vadu Crișului era un punct vamal important pentru transportul sării pe Crișul Repede.
Vameșii rețineau o parte din sare, transportată în căruțe sau pe plute, activitate ce a dat numele sărbătorii. Turnul de piatră „Casa Zmăului”, situat la 8 metri înălțime pe o stâncă, rămâne o mărturie a acestei perioade istorice.
De-a lungul istoriei sale, manifestarea s-a bucurat o intensă popularizare în presa românească, ajungând să fie cunoscută în țară și peste hotare. Interesul pentru această tradițională manifestare s-a amplificat odată cu trecerea timpului, întrucât tinerii asistă, conservă și promovează vestigiile istorice, tradițiile și obiceiurile legate de istoria acestor locuri.
Denumirea serbării provine de la activitatea de vămuire a sării în defileul Crișului, în evul mediu (sec. XIII – XIV), când localitatea de pe Crișul Repede era un punct vamal. Vameșii rețineau o parte din sare, adusă în căruțe sau pe plute. Mărturie acestei vechi activități este turnul de piatră ce străjuiește maiestos defileul, ridicat la 8 m înălțime, pe o stâncă având trei ferestre de observație.
Turnul și grota au fost botezate și au rămas în istorie cu numele de Casa Zmăului. Ziua târgului era o sărbătoare a comunității și pentru a-l face mai atractiv și pentru alte sate din împrejurimi, dând amploare evenimentului, s-a creat și o latură artistică în care cei talentați au întreținut buna dispoziție prin cântec și dans, calități specifice românilor, a explicat Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crișului.
Program
Sâmbătă, 29 iunie
- 17:30 – Sosirea plutei cu sare în zona podului nou (la intrare in defileu)
- Deschiderea oficială a Târgului de la Vama Sării (scena, teren de fotbal)
- Deschidere expozitiei „Fără frontiere” al artistului fotograf Ovi D. Pop in sala de sport, fotografii din Vadu Crișului și din localitatea înfrățită Hajdúszoboszló (Ungaria)
- 18:30 – Formații artistice din comuna Vadu Crișului si interpreți locali
- 21:00 – Otilia Haragos Seghedi și Stângaciu
- 22:00 – Discotecă in aer liber
Duminică, 30 iunie
- 9:00 – Concurs „Cea mai gustoasă mâncare a Târgului” (pe terenul de fotbal)
- 11.30-12:00 – Sosirea formațiilor artistice din localitațile de pe valea Crisului Repede, la căminul cultural din Vadu Crișului
- 12:15-12:30 – Defilarea formațiilor artistice din centru la terenul de fotbal
- 12:30-12:45 – Deschiderea spectacolului folcloric „Târgul de la Vama Sării”; Salutul invitaților prezenți
- 12:45 – Lansare de porumbei voiajori
- 12:50-18:30 – Desfășurarea spectacolului folcloric „Târgul de la Vama Sării” cu participarea formațiilor artistice de pe valea Crișului Repede (în organizarea Centrului De Cultură al judetului Bihor)
Cea mai gustoasă mâncare
Sărbătoarea va continua duminică, de la ora 9, cu concursul ,,Cea mai gustoasă mâncare a Târgului”, iar de la 11.30 formaţii artisitice vor defila din centrul satului până la terenul de fotbal, unde vor participa la un festival aflat în organizarea Centrului de Cultură al judetului Bihor. Scena va fi apoi a artistei Mohácsi Brigitta, a formaților orădene Mustang și Jador.
Sărbătoarea va fi colorată şi de un foc de artificii, programat la ora 22:30, urmat de o nouă discotecă în aer liber.
Pe perioada târgului, pentru tineri va fi amenajat un loc de distracţii şi un atelier interactiv de tir cu arcul organizat de Clubul Sportiv Redpoint.
Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Vadu Crişului, Centrul de Cultură al județului Bihor şi Căminul Cultural Vadu Crişului.