TIMIȘ: Nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, la Festivalul Fanfarelor
Iubitorii muzicilor de fanfare sunt invitați, duminică, la tradiționalul Festival al Fanfarelor, susținut de zece ansambluri care vor readuce emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, în cinci locații din Timișoara.

Articol de Marian Stoica, 26 aprilie 2025, 09:30
De la ora 16:00, formațiile muzicale vor anima orașul în Piețele Unirii, Victoriei/ Operei, vizavi de Catedrala Mitropolitană și pe platoul Teatrului Național Timișoara, dar și pe străzile adiacente Emanoil Ungureanu, Eugeniu de Savoya.
‘Cea de-a XXXVII-a ediție a Festivalului Fanfarelor este una specială, deoarece aduce în fața publicului farmecul muzicii de odinioară, în cinci locații din Timișoara. Programul divers merită urmărit, fiindcă reflectă emoția autentică și spiritul inegalabil al Banatului. Ediția din acest an reconfirmă angajamentul nostru față de patrimoniul viu al regiunii’, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alexandru Iovescu.
Vor participa în recital Fanfara Blue Brass din Timișoara, Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș (județul Arad), Fanfara Crișana Brass din Arad, Fanfara Societății Culturale ‘Doinitorii Carașului’ din Mercina, sat Vărădia, județul Caraș-Severin, Fanfara Nadlacanka din Nădlac, Fanfara ‘Maranata’ a Bisericii Penticostale din Ghiroda, Fanfara ‘Promenada’ a Centrului Cultural Câmpia Turzii, Fanfara Banat Adventist Brass Band (județul Arad), Fanfara TM Harmony din Timișoara și Fanfara Petrești din județul Alba.
Accesul publicului este liber.
Timișorenii au fost dintotdeauna iubitori ai muzicilor de promenadă.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, în Parcul Central din Timișoara exista un foișor în care cânta Fanfara Militară, mai ales duminica, după slujbă.
În anul 1967, chioșcul în care cânta Fanfara militară a fost desființat, odată cu acesta dispărând și concertele duminicale.
În ianuarie 2006, când a fost desființată Brigada Decebal din Garnizoana Timișoara, Fanfara Militară Timișoara a fost obligată să-și întrerupă activitatea, deoarece nu mai avea finanțare. Instrumentele au fost trimise la București, reparate și, probabil, vândute. Ultimul dirijor al Fanfarei a fost Marcel Antohi.
Festivalul Fanfarelor este organizat în fiecare an de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și este finanțat de Consiliul Județean Timiș.
AGERPRES