TIMIȘOARA: Expoziţia „O privire de aproape”, cu lucrări semnate Corneliu Baba, la MNArT
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 7 noiembrie.
Articol de Marian Stoica, 3 noiembrie 2024, 15:30
Galeria Colecţiei Corneliu Baba din cadrul Muzeului Naţional de Artă Timişoara (MNArT) include noi lucrări ale artistului plastic, vernisajul expoziţiei „O privire de aproape” fiind programat pe 7 noiembrie, de la ora 19.00, în prezenţa curatoarei Maria Muscalu-Albani.
Această expoziţie reuneşte cea mai amplă şi cuprinzătoare colecţie publică de lucrări ale maestrului Corneliu Baba, prezentată dintr-o nouă şi inovatoare perspectivă curatorială, arată, vineri, un comunicat al MNArT.
O nouă perspectivă asupra operei lui Baba
Expoziţia „O privire de aproape” cuprinde un număr impresionant de lucrări care provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă Timişoara şi donaţia Corneliu Baba, cărora li se adaugă opere împrumutate din colecţia artistului şi din colecţia privată SUN-Collection, informează Agerpres.
Selecţia lucrărilor a fost atent realizată de curatoarea expoziţiei, Maria Muscalu-Albani, pentru a oferi publicului o interacţiune nouă cu opera lui Corneliu Baba.
Preocupat de explorarea posibilităţilor pe care le oferă limbajul pictural, mai ales de modelarea materiei picturale în sensul atingerii armoniilor compoziţionale de fineţe, Corneliu Baba este cel care reuşeşte, în a doua jumătate a secolului XX, în condiţiile socio-politice ale perioadei comuniste în România, să propună demersul plastic cel mai consistent – unica sa raţiune de a fi, a simţi şi a gândi.
Portretele sale cuprind o gamă foarte variată de subiecte, de la chipul uman până la portretul de obiect, portretul colectiv şi portretizarea spaţiului în care se mişcă personajele sale.
Notițe din jurnalul pictorului
„În mijlocul gălăgiei generale mă încăpăţânez să rămân eu. Poate e cel mai greu lucru. Ideea care mă urmăreşte este că şansa picturii mele este tocmai ghinionul de a trăi în Est şi de a lua parte la toate coşmarele acestei epoci ce mă urmăresc obsesiv în drama picturii ce fac.
Fantezia mea avea nevoie de drumul întortochiat al dramei omeneşti văzută în toată cruzimea, violenţa şi laşitatea care continuă să umple de secole istoria”, mărturisește artistul într-o pagină de jurnal, arată MNArT.
Expoziţia reuneşte subiectele mari ale picturii maestrului Corneliu Baba, organizate pe criterii cronologice şi tematice, punctând lucrări-cheie şi propunând un discurs amplu care include, alături de pictură, o incursiune în lumea scrierilor, a notaţiilor de atelier, a contextualizării operei în cadrul epocii în care a trăit, a pictat şi a scris.
Expoziţia a fost posibilă prin susţinerea financiară de aproximativ 185.000 de euro asigurată din patrimoniul de legatar.