TIMIȘOARA: Expoziție cu replici ale artei paleolitice, la Castelul Huniade
Zeci de replici ale operelor de artă paleolitice sunt prezentate într-o expoziție itinerantă, la Castelul Huniade din Timișoara.
Articol de Mihaela Ioncelescu, 26 iulie 2023, 21:02 / actualizat: 27 iulie 2023, 10:42
Expoziția “Arta şi Arhetipurile Epocii de Gheaţă” este găzduită în Sala de Marmură a Castelului Huniade, sediul central al Muzeului Național al Banatului.
Grupul de Lucru Weltkultursprung din Germania, care a realizat expoziția, propune o călătorie în trecutul umanității. Sunt prezentate, aici, 23 de replici ale operelor de artă paleolitice, transmite Radio România Timișoara.
Expoziţia include replici ale unor opere originale din situri importante din Germania, Franţa, Cehia, Slovacia şi Rusia. Operele originale au vechimea cuprinsă între 42.000 de ani şi 11.700 de ani î.Hr.
Una dintre piesele de rezistenţă este “Venus de la Hohle Fels”, cea mai veche figurină feminină, realizată de mână, cunoscută până în prezent. Figurina, cu o vechime de 40.000 de ani, a fost sculptată dintr-un colţ de mamut.
În anul 2008, şase fragmente ale statuetei au fost reunite pentru a forma o figură aproape completă. Corpul ei este format din fildeş de mamut şi are o buclă de pandantiv în loc de cap, detaliu care adaugă o notă de mister.
Expoziția prezintă și tehnicile și metodele prin care au fost create artefactele. Fiecare piesă este o replică fidelă a originalului, refăcută din acelaşi material din care a fost creată pentru prima dată.
Expunerea a fost concepută în colaborare cu Departamentul de Preistorie timpurie şi Ecologie Cuaternară de la Universitatea din Tubingen şi este deschisă până la sfârşitul lunii octombrie.
Sursa foto: Muzeul Național al Banatului