TIMIȘOARA: Incursiune în povestea sarmalelor
Culinaria Banatica le va dezvălui celor prezenți secrete și tehnici tradiționale în prepararea sarmalelor, transmise de-a lungul generațiilor.
Articol de Mihaela Ioncelescu, 17 iulie 2023, 10:59 / actualizat: 17 iulie 2023, 14:15
Preparat vedetă al bucătăriei tradiționale românești, sarmalele devin vedetă la Timișoara.
Toți cei interesați să afle istoria sarmalelor și modul în care acestea s-au transformat într-un preparat emblematic al bucătăriei tradiționale sunt așteptați la Culinaria Banatica.
Evenimentul are loc sub genericul “Incursiune în povestea sarmalelor, de la legendă la realitatea contemporană”. Totul se petrece de la ora 19.00, la Berăria 700, transmite Radio România Timișoara.
Culinaria Banatica le va dezvălui celor prezenți secrete și tehnici tradiționale în prepararea sarmalelor, transmise de-a lungul generațiilor. Vor fi prezentări și discuții legate și de ingredientele tradiționale în pregătirea sarmalelor, pornind de la ideea că drumul spre Banatul autentic trece prin stomac.
Unul dintre speakeri este Camelia Burghele, cunoscută pentru studiile etnologice, autoare a mai multor volume între care“Țărani de ieri și de azi.
Dinamica peisajului cultural pe Valea Almașului”. Va fi present și Cosmin Dragomir, jurnalist gastronomic, coautorul volumului “Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi” și câștigător al Premiului Gault & Millau, oferit de Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Națională a Jurnaliștilor de Turism.
După încheierea discuțiilor, momentul mult așteptat va fi cel al degustării sarmalelor.
Evenimentele organizate în cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate de a explora gastronomia autentică a regiunii Banatului.
Evenimentul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
FOTO: Culinaria Banatica