Tradiții și superstiții de ajunul Bobotezei
Ajunul Bobotezei este o zi plină de semnificație și încărcată de superstiții și obiceiuri populare.
Articol de M P, 5 ianuarie 2024, 17:29
Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. În tradiția populară, în jurul acestei sărbători, au luat naștere multe obiceiuri.
Ajunul Bobotezei este, de asemenea, o zi plină de semnificație și încărcată de superstiții și obiceiuri populare, potrivit Radio România Oltenia-Craiova.
Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul.
Potrivit tradiției, în ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Postul din ziua de 5 ianuarie datează din perioada secolelor IV-VI.
Astăzi, creştinii postesc în această zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apă sfinţită – Agheasma Mare.
Ajunul Bobotezei este ziua în care preoții merg din casă în casă pentru a binecuvânta și a stropi cu agheasmă.
Tradiția mai spune că fetele nemăritate trebuie să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește. Apoi să o pună sub pernă, pentru a-și visa ursitul în noaptea de 5 spre 6 ianuarie.
O tradiție veche spune că fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei. Iar dacă a doua zi îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat.
În Ajun de Bobotează, potrivit superstițiilor, se spune că dacă o femeie cade sau se împiedică pe gheață, în viitorul apropiat se va căsători.
Superstiții legate de vremea din ajun de Bobotează:
• – Dacă este brumă în ajunul Bobotezei, atunci anul va aduce poame multe.
• – Dacă picură din streașina casei în ziua de ajun, se spune că va fi o vară ploioasă.
• – Dacă în ajunul Botezului Domnului va ploua, va fi un an ploios.
• – Se spune că dacă zăpada de sub picioarele preotului scârțâie în ziua în care acesta ajunge în case cu Iordanul, atunci va fi un an bogat și roditor.
• – Tot o superstiție spune că din direcția în care va stropi preotul cu busuiocul, de acolo vor veni și ploile din cursul anului.
Sursă: „146 tradiţii şi obiceiuri din ajunul bobotezei” – Vasilache Raisa