Ultimul episod din spectacolele radiofonice „Legendele Dobrogei”, pe 24 decembrie la Radio Constanţa
Proiectul spectacolelor radiofonice „Legendele Dobrogei” care ne-a încântat pe tot parcursul anului 2023 și care a fost prezentat în premieră la Radio Constanța se va încheia pe 24 decembrie. Organizatorii, Georgiana Rusu și Sebi Pătrunjei, dar și colaboratorii proiectului au susținut o conferință de presă în care au prezentat principalele concluzii.
Articol de Doina Sîrbu, 12 decembrie 2023, 16:05 / actualizat: 13 decembrie 2023, 8:48
Ineditul proiect de teatru radiofonic “Legendele Dobrogei” a ajuns la final. Ultimul episod din cele 20 care au fost difuzate de-a lungul anului, în premieră la Radio Constanța, se va auzi în Noaptea de Ajun, pe 24 decembrie. Ce înseamnă “Legendele Dobrogei” ne spune managerul de proiect, actrița Georgiana Rusu.
“Când spunem “Legendele Dobrogei”, proiect cultural organizat de Asociația Culturală Artistică “Vulturii Carpaților”, în parteneriat cu Asociația “Concordia Oslo”, Norvegia, spunem spectacole de teatru radiofonic, 20 la număr, mai exact, care tratează legendele Dobrogei și aduc în atenția publicului întâmplări, mituri și legende dobrogene, publicate în primele trei volume ale serialului beletristic “Poveștile Mării Negre”, al doctorului în istorie și publicistul lui constănțean, Cristian Cealera”, spune actrița Georgiana Rusu.
Rep.: Ce impact au avut aceste spectacole de teatru radiofonic?
“Conform rapoartelor de audiență asigurate de partenerii de difuzare, proiectul “Legendele Dobrogei” a facilitat accesul la cultură pentru mai mult de o sută de mii de persoane”, a mai precizat actrița Georgiana Rusu.
Scriitorul și istoricul Cristian Cealera, ale cărui povești au stat la baza creării acestor spectacole radiofonice a fost prezent la conferința de presă care a anunțat încheierea proiectului.
Rep.: Cum te simți, Cristi, după un an de zile în care Legendele tale, inspirate din scrierile tale, s-au auzit la Radio Constanța?
“Mă simt extraordinar. A fost un proiect foarte frumos și am învățat foarte multe lucruri pentru că de scris, scrisesem. Dar să fiu implicat într-un proiect atât de amplu, în care să particip alături de scenariști, de actori, de regizori de valoare, aceasta a fost o premieră pentru mine. Am văzut, practic, cum o poveste a Dobrogei ce putea fi relatată în doar câteva rânduri, a devenit o piesă de teatru, un act artistic de 40- 45 de minute”, a declarat scriitorul și istoricul Cristian Cealera.
Pentru actorul Iulian Enache, regizorul celor 20 de spectacole radiofonice, proiectul “Legendele Dobrogei” a fost o adevărată provocare.
“Eu zic că ne-a ieșit un lucru frumos. Am lucrat frumos cu actorii, cu colegii și poveștile vor fi ascultate”, spune actorul Iulian Enache
La eveniment a participat și managerul Radio Constanța, jurnalistul Daniel Sîrbu.
“Cred că proiectul “Legendele Dobrogei” este unul dintre cele mai bune proiecte culturale care s-a derulat în acest an în spațiul dintre Dunăre și mare. Eu cunoșteam foarte bine cărțile lui Cristi Cealera și n-am avut nicio îndoială că vor ieși niște lucruri deosebite, iar atunci când, pe 2 aprilie, la 18:15, “Visul sultanului la Babadag” a intrat în emisie, în premieră națională, satisfacția noastră, a celor de la Radio Constanța, a fost desăvârșită. Eu vreau să-i felicit pe toți cei care au lucrat la acest proiect, pentru că au făcut un lucru extraordinar, ne-au arătat că Dobrogea este cu adevărat un spațiu mirific, este un spațiu care merită explorat în continuare, iar faptul că proiectul acesta cultural a avut un deosebit succes, mă îndreptățește să cred că astfel de proiecte ale lor vor continua, iar noi vom fi onorați, mândri și bucuroși să le găzduim”, a declarat managerul Radio Constanța, Daniel Sîrbu.
Vă invităm pe 24 decembrie, de la ora 18.15, să ascultați ultimul spectacol radiofonic din seria “Legendele Dobrogei”, intitulat “Pădurea Mireselor din Canarale”.
Redactor, foto: Silvia Pascale