Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului ”Apuseni, ţara de piatră”, la Casa de Cultură a Studenților București
Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, ţara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural şi o incursiune în istoria comunităţilor umane în zona Munţilor Apuseni vor avea loc joi, la Palatul Parlamentului, informează un comunicat al Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti.
Articol de Marian Stoica, 1 octombrie 2024, 16:00
„‘Apuseni, ţara de piatră’ prezintă o regiune etnogeografică aflată în centrul Munţilor Apuseni, Ţara Moţilor, cu unele extensii pe văile şi culmile limitrofe, aducând la lumină crâmpeie din spectaculosul labirint subteran, obiceiuri şi tradiţii multimilenare. Apusenii sunt munţii ce tăinuiesc în adâncuri minereuri preţioase, aur şi argint, şi însufleţesc, din rugăcini murmurate de moşi în bisericile de lemn, suflete de eroi ai neamului românesc precum Avram Iancu, Horia, Cloşca şi Crişan şi oastea lor anonimă care ne stă de strajă în veşnicia neamului”, a subliniat Natalia Intotero, ministrul Familiei Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în prefaţa catalogului, potrivit sursei citate.
Catalogul „Apuseni, ţara de piatră” a fost realizat de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti sub egida Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, cu sprijinul comunităţii RePatriot, Centrului de Cercetare a Mediului şi de Efectuare a Studiilor de Impact, UNESCO ProNatura, Fundaţiei Naţionale „Nişte ţărani”, Editurii CONTRAST, Cercetaşii României, Centrului Local Sf. Nicolae Bucureşti.
Tot joi, la Palatul Parlamentului, va avea loc cea de-a VII-a ediţie a Galei Repatriot „Top 100 Români de Pretutindeni”.
„Top 100 Români de Pretutindeni” este o iniţiativă care urmăreşte promovarea românilor cu rezultate profesionale remarcabile, care îi pot inspira pe alţi români de acasă sau pe cei care trăiesc peste hotare. Mii de români de pretutindeni sfinţesc locul în care trăiesc şi muncesc şi sunt apreciaţi în ţările de adopţie, se arată în programul evenimentului.
Repatriot Summit 2024 îşi va continua lucrările până duminică, la Predeal. Participanţii vor avea posibilitatea să participe la o expediţie şi o pomenire la Osuarul şi Monumentul de la Cabana Diham Militar din Primul Război Mondial, la o expediţie montană de lucru în grupuri, cu trasee complexe prin pădure. De asemenea, vor fi organizate expoziţia „Pray love peace” a artistei Nicole Jutka şi sesiuni despre o Românie mai performantă, despre inteligenţa artificială, transformarea digitală. AGERPRES