Violonista Ioana Cristina Goicea revine la Sala Radio
Vineri, 15 martie, alături de Orchestra Națională Radio o veți aplauda pe scena Sălii Radio pe violonista Ioana Cristina Goicea, care va interpreta Bartók – Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră.
Articol de Marian Stoica, 13 martie 2024, 14:30
Evenimentul se va derula, de la ora 19.00, sub bagheta lui Kerem Hasan, unul dintre cei mai interesanți tineri dirijori britanici, care în vara anului 2017 a început cariera sa internațională, câștigând premiul Nestlé și Young Conductors Award, la Festivalul de la Salzburg.
În partea a doua a serii de la Sala Radio, veți asculta Rahmaninov – Simfonia nr. 3, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în noiembrie 1936, în interpretarea Philadelphia Orchestra, sub bagheta dirijorului Leopold Stokowski.
La finalul concertului de la Sala Radio, violonista Ioana Cristina Goicea va oferi publicului o sesiune de autografe pe albumul „George Enescu. Ioana Cristina Goicea – violin, Andrei Ioniță – cello, Daria Tudor – piano”.
Sesiunea de autografe va avea loc în foaierul central al Sălii Radio.
Albumul reunește înregistrări speciale realizate recent de cei trei muzicieni la Radio România, lucrări de referință din creația camerală a lui George Enescu: Sonata nr. 2 pentru pian și vioară, Toccata și Sarabanda din Suita a II-a pentru pian și Sonata nr. 2 pentru violoncel și pian.
Ioana Cristina Goicea s-a născut la București, într-o familie de muzicieni, în anul 1992. A început să cânte la vioară sub îndrumarea mamei sale, violonista Cristina Anghelescu, și a bunicului său, pedagogul de vioară Aurelian Anghelescu.
A studiat în București la Liceul de Muzică Dinu Lipatti, la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra, la Universitatea de Muzică și Teatru Felix Mendelssohn Bartholdy din Leipzig și la Universitatea de Muzică și Teatru din Rostock.
În 2020, la doar 27 de ani, Ioana Cristina Goicea a fost numită profesor al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, una dintre cele mai prestigioase instituții de gen din lume.
A câștigat numeroase premii la mari competiții internaționale: premiul I – Michael Hill International Violin Competition, Auckland (Noua Zeelandă). Premiul I – German Music Competition, Bonn (Germania) și este laureată a prestigiosului concurs Reine Elisabeth (Regina Elisabeta), Bruxelles (Belgia).
Albumul Moștenitorii României Muzicale este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio (str. Temişana nr. 31) sau prin online pe www.edituracasaradio.ro.
De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie.
Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. Dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio. Și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio. Dar și din librăriile Cărtureşti, dar și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro.