Weekend cultural – Recomandări pentru 26-28 ianuarie
Cauţi idei de petrecerea timpului liber? Radio România Cultural îți sugerează o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!
Articol de Marian Stoica, 26 ianuarie 2024, 17:30
La Sala Radio vineri, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio prezintă o gală de operă, sub bagheta dirijorului DAVID CRESCENZI. Invitată specială a serii este soprana CRISTINA PĂSĂROIU, un adevărat star internațional, aplaudată pe scene importante, ca Opera din Nisa, Opera din Frankfurt, Deutsche Oper Berlin sau Gran Teatre del Liceu – Barcelona. Cristina Păsăroiu a cântat în turnee internaționale alături de Andrea Bocelli – în Emiratele Arabe Unite, Malta, Elveția, Germania, Austria, Italia, Letonia, Polonia, Norvegia, Scoția, Grecia, Israel.
„Simfonia Bebemol” este un concert educativ pe care reprezentanții Filarmonicii de Stat Sibiu îl propun viitoarelor mămici și părinților cu bebeluși. Evenimentul organizat de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta dirijorului Alessandro Crudele va avea loc vineri, 26 ianuarie, ora 10:00, la Sala Thalia.
https://www.filarmonicasibiu.ro/ro/events/simfonia-bebemo
Alternosfera revine duminică la București cu un nou concert. La Sala Palatului, formația va urca pe scenă cu un nou concept de show. THEATROLL a pornit din dorința de a le oferi prietenilor, fanii muzicii Alternosfera, un concept în care cele mai iubite piese să fie reinterpretate și cântate pe scenă, alături de orchestră.
Operă
Opera Națională Română Timișoara vă invită duminică, la TOSCA de Giacomo Puccini. Spectacolul este dedicat centenarului Giacomo Puccini. La conducerea muzicală se va afla CIPRIAN TEODORAȘCU, Regia artistică: OGNIAN DRAGANOFF , Decoruri: BORIS STOYNOV
Costume: KRISZTINA NAGY, Concert maeştri: OVIDIU RUSU și CORINA MURGU
Își dau concursul Corul şi orchestra Operei Naţionale Române Timişoara.
https://www.ort.ro/eveniment/651/ro/Tosca.html
La Craiova, duminică un alt spectacol de operă dedicat lui Puccini. Suor Angelica
Operă într-un act compusă de Giacomo Puccini. Libretul de Giovacchino Forzano.
Spectacol în limba italiană cu supratitrare în limba română. Spectacolul al Operei Române Craiova se va juca pe scena Cercului Militar
https://iticket.ro/event/suor-angelica
Teatru
Începând din data de 27 ianuarie, un nou spectacol semnat de regizorul Radu Afrim ajunge pe scena Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti: La câţiva oameni distanţă de tine, text de Dan Coman, este o coproducţie TNB — Centrul Cultural „George Coșbuc” Bistrița.
„La câţiva oameni distanţă de tine” vorbeşte despre „apropierea dintre oameni, dar şi despre distanțele dintre noi care cresc și descresc odată cu fiecare alegere, cu fiecare vis, cu fiecare nouă întâlnire. Un spectacol despre relațiile sensibile dintre părinți și copii, aflate în permanentă schimbare”, punând totodată sub lupă una dintre cele mai dureroase realități ale zilelor noastre: migrația.
https://www.tnb.ro/ro/la-cativa-oameni-distanta-de-tine
Pe 27 și 28 ianuarie se joacă în sala Atelier, „Nora” de Henrik Ibsen, în regia semnată de Chris Simion-Mercurian. Spectacolul este o coproducție a Teatrului Național “I.L. Caragiale” – Asociația Culturală „Grivița 53”. Spectacolul face parte din G53 Sens Unic, proiect ce susține demersul ”GRIVITA 53 – primul teatru construit de la zero”
Fragilitatea umană în absența luminii este un spectacol despre singurătate ca ultimă formă de apărare în faţa cruzimii lumii. Ce se întamplă atunci când liantul dintre sine și lumea exterioară se rupe? Omul îşi pierde statutul de fiinţă socială, se auto-izolează sau oamenii din jurul lui sunt pregătiţi să îi întindă o mână de ajutor? Spectacolul se joaca duminică la FF Theatre. Regia este semnată de Cătălina Baciu. Din distribuție: Alexandru Iancu și Daniela Purcărea
https://www.facebook.com/teatruindependent
Filme
”Familiar” intră de vineri pe ecranele din toată țara. Filmul, în regia lui Călin Peter Netzer spune povestea lui Dragoș, un regizor român, care decide să facă un film despre emigrarea familiei sale în Germania în anii ’80. Dragoș investighează emigrarea, care s-a realizat în condiții suspecte, cu ajutorul fostei sale iubite, Ilinca. Colaborarea îi apropie pe cei doi, dar complică relația lui Dragoș cu logodnica lui.
https://www.cinemagia.ro/filme/familiar-3311385/
Perfect Days/Zile perfecte are premiera în cinematografe tot pe 26 ianuarie. Filmul a fost și propunerea Japoniei la premiile Oscar, premiat la Cannes și este o odă adusă bucuriilor și plăcerilor simple ale vieții. Totodată, este un reminder pentru a ne schimba perspectiva și a îmbrățișa frumusețea care ne înconjoară. Fiecare zi poate fi perfectă.
Regia: Wim Wenders. Cu: Yumi Asô, Tokio Emoto, Tomokazu Miura, Arisa Nakano, Sayuri Ishikawa
https://www.cinemagia.ro/filme/perfect-days-3308955/
Miller’s Girl /Preferata lui Miller, o altă premieră cinematografică este despre o tânără scriitoare talentată (Jenna Ortega) care devine eroina unei odisei atunci când profesorul său de scriere creativă (Martin Freeman) îi propune să lucreze la un proiect .
https://www.cinemagia.ro/filme/millers-girl-3312203/
Expoziții
La Muzeul Național de Artă al României puteți vizita Galeria de Artă Decorativă Europeană, o expoziție permanentă unică în peisajul cultural autohton, care oferă publicului acces la o colecție impresionantă de aproximativ 400 de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal.
La Muzeul Național de Artă Contemporană puteți vizita expoziția Pierderea inocenței -Alma Redlinger. Expoziție curatorită de Călin Dan.
„Acest joc de descompunere/compunere, păstrând o prospețime a primelor vârste, este rafinat/complicat prin modularea culturală. Facerea/lectura trece prin câteva filtre de „pierdere a inocenței”: tehnica și citatul cultural.”
https://www.mnac.ro/event/1198/ALMA%20REDLINGER.%20PIERDEREA%20INOCEN%C8%9AEI
La Galeriile „Alfa” ale Muzeului de Artă din cadrul Complexului „Iulian Antonescu” Bacău se va deschide vineri, 26 ianuarie 2024, ora 1300, expoziția „Generații, generații”, ediția a II-a.
Continuare a proiectului cu același nume început în anul 2022, actuala expoziție cuprinde 80 de lucrări de pictură, grafică, design și sculptură realizate de peste 20 de artiști. Printre profesorii expozanți se regăsesc nume cunoscute ale artei plastice băcăuane precum Ilie Boca, Petru Pinca, Vasile Crăiță Mândră, precum și pictorul ieșean Constantin Tofan.