Zilele Muzeului Ţăranului, de joi și până pe 17 septembrie
În cadrul evenimentului, Târgul Iconarilor şi al Meşterilor Cruceri (14-17 septembrie) este de mai bine de două decenii o tradiţie a MNȚR.
Articol de AP, 7 septembrie 2023, 06:06 / actualizat: 7 septembrie 2023, 16:08
Expoziţii noi, ateliere, târg de icoane şi proiecţii de film vor fi organizate de Muzeul Naţional al Ţăranului Român începând de joi, timp de 10 zile, în preajma sărbătorii Înălţarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor şi ca Ziua Crucii.
În cadrul evenimentului, Târgul Iconarilor şi al Meşterilor Cruceri (14-17 septembrie) este de mai bine de două decenii o tradiţie a Muzeului.
„An după an, prăznuim împreună Ziua Crucii cu un târg-expoziţie unde publicul vizitator poate descoperi obiecte-simbol (icoane pictate pe sticlă şi lemn, cruci, pristolnice, obiecte de cult, incrustaţii în lemn, reprezentări iconografice contemporane în diferite tehnici şi materiale) care reafirmă identitatea şi specificitatea instituţiei noastre”, anunță reprezentanții MNȚR.
Muzeul de la Şosea devine, timp de patru zile, locul în care iconari şi meşteri cruceri continuă să recupereze frumuseţea meşteşugului şi a obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiţionale şi îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii şi a meşteşugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch şi serializările industriale pentru scopuri comerciale.
De asemenea, copiii şi adulţii sunt invitaţi să descopere cum lucrau iconarii vechi izvoade şi zugrăveau icoane, pictând pe sticlă sau pe lemn grunduit, cum se însemnează şi incrustează pristolnicele şi icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ţinute de artişti şi meşteri iconari. Introducem în structura atelierelor şi un atelier de ceramică pentru copii şi adulţi, orientat spre experimentare.
Ateliere & întâlniri
Întâlnirile pline de bucurie din anii precedenţi, din cadrul atelierelor pentru copii şi adulţi, şi cererea publicului pentru continuarea lor cu câţiva dintre iconarii şi crucerii dedicaţi împărtăşirii tehnicii meşteşugului sunt argumente pentru continuarea rolului educaţional al atelierelor. În premieră, anul acesta MNTR propune publicului şi un atelier de prelucrare a pământului copt (terracotta), pentru o experienţă tactilă şi vizuală.
Sâmbătă, 16 septembrie:
orele 11:00 – 13:00 – Atelier de încrustat în lemn cu Vasile Moldoveanu
orele 14:00 – 16:00 – Atelier de pictură cu Angela Ludoşanu
Duminică, 17 septembrie:
orele 10:00 – 16:00 – Atelier de modelat lutul cu Andreiana Ramona Stanca
Înscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@gmail.com
Costul unui atelier este de 25 lei / persoană.
Târgul Iconarilor şi al Meşterilor Cruceri va fi deschis între orele 10.00 şi 18.00. Preţul biletului de intrare la târg: adulţi – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi, studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor – 3 lei.
Coordonatorul târgului este Lila Passima.
Programul complet al evenimentelor de Zilele Muzeului Ţăranului poate fi consultat pe pagina de Facebook a instituţiei.