Ziua Națională, în Banatul Montan: Spectacole folclorice, parade și mâncare tradițională
Banatul Montan se pregătește să sărbătorească Ziua Națională a României, într-o atmosferă festivă și patriotică.
Reșița, Caransebeș, Anina și Bocșa sunt doar câteva dintre localitățile din Banatul Montan care se pregătesc pentru marcarea Zilei Naționale a României.
Articol de Valentina Adam, 30 noiembrie 2023, 12:15
Reșița, Caransebeș, Anina și Bocșa sunt doar câteva dintre localitățile din Banatul Montan care se pregătesc pentru marcarea Zilei Naționale a României.
REŞIŢA
La 105 de ani de la Marea Unire din anul 1918, municipiul Reșița va sărbători Ziua Națională a României cu un program festiv care va avea loc în Centrul Civic al municipiului, vineri, 1 decembrie 2023, începând cu ora 13.00.
Evenimentul se va derula după următorul program:
Realizarea dispozitivului de către Detaşamentul de Onoare;
Întâmpinarea oficialităţilor și a invitaților;
Prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă al Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”;
Intonarea Imnului Naţional al României;
Oficierea serviciului religios;
Rostirea alocuţiunilor referitoare la sărbătorirea Zilei Naţionale a României;
Realizarea dispozitivului de defilare;
Defilarea detaşamentelor aparținând Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale.
”Ziua Naţională a României ne oferă an de an prilejul de a celebra împlinirea crezului comun care a schimbat destinul unui popor şi a contribuit la crearea României Mari”, transmite Prefectura Caraş-Severin.
În continuare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și Primăria Reșița vor prezenta un spectacol folcloric susținut de artiștii Ramona Viţa, Ghiță Călţun Brancu, Alin Ienci, Mariana Suciu-Neidoni, Valerica Ianoşi Marian, Gabi Zaharia, Ana Maria Moldovan, Maria Morman, Tițian Puichiţa și Narcis Căldăraş și orchestra Virtuozii Semenicului condusă de Mircea Petruţ.
Două suite de dans interpretate de Ansamblul Folcloric Renaşterea al Centrului pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa, coregraf Petrică Bagiu, și respectiv Ansamblul Folclori Junii Gugulani din Caransebeș, coregraf Adrian Jurchescu, vor încheia seria manifestărilor.
Tradiționala fasole cu ciolan și murături, oferită tuturor participanților de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, va încheia programul oficial dedicat Zilei Naționale.
CARANSEBEŞ
În municipiul Caransebeș, evenimentele se vor desfășura în centrul orașului, la catedrală. Primarul Felix Borcean a declarat că va fi o ceremonie la fel ca în ceilalți ani, cu paradă și discursuri.
“Va fi o ceremonie la fel cum a fost și în ceilalți ani, în centru la catedrală, sub Arcul Împăcării, paradă, probabil discursuri, deși eu nu sunt neapărat adeptul unor astfel de manifestări,” ne-a declarat primarul Municipiului Caransebeş, Felix Borcean.
Tot la Caransebeş, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, va avea loc şi inaugurarea Complexului arheologic – ,,Biserica medievală din centrul civic”, începând cu ora 17:00, în Piaţa Revoluţiei, deschiderea Târgului de Crăciun, începând cu ora 17:30, în Piaţa General Ioan Dragalina (parcul central), iar anul acesta, caransebeşenii se pot bucura şi de patinoar.
ANINA
La Anina, și anul acesta, cetățenii pot servi tradiționalele fasole cu ciolan şi vin fiert.
“La 1 Decembrie, ca în fiecare an, o să ne adunăm cu fanfara și cu voie bună, cu muzică, în parcul din Brainer unde cetățenii o să servească o fasole și un vin fiert,” a declarat pentru Radio România Reșița, viceprimarul cu atribuţii de primar, Daniel Danu.
BOCSA
La Bocșa, anul acesta evenimentele vor fi organizate cu implicarea elevilor de la Liceul Teoretic Tata Oancea. Primarul Mirel Patriciu Pascu a declarat că, la inițiativa elevilor, precum și a unor profesori, pentru a sărbători Ziua Națională în alt format, s-au gândit să meargă pe insula Paradis.
„Mizăm pe aproximativ două sute-trei sute de copii care vor fi prezenți la Ziua Națională. Vor avea un program tradițional de poezii patriotice, dar, pe lângă aceasta, ei vor să ne arate câteva demonstrații de măestrie gastronomică și fiecare grup au organizat să facă cel puțin vreo opt ceaune și vor da la ceilalți colegi mâncare tradițională românească. Continuăm după aceea cu un DJ-i care va antrena atmosfera de Ziua Națională”, a declarat primarul Mirel Patriciu Pascu.