Ziua Recoltei: Peste 150 de expozanţi, la Toamna Horticolă Bucureşteană
Tema acestei ediţii este Pădurea urbană, cu interconexiunile ei şi beneficiile pentru viaţa oamenilor din oraşe.
Articol de AP, 3 octombrie 2024, 09:43
Peste 150 de expozanţi din domeniul horticulturii ce expun şi comercializează pentru publicul larg o gamă variată de plante, bulbi, flori, produse pentru grădinărit şi delicii tradiţionale, se reunesc, de joi și până duminică, în Campusul Agronomie Herăstrău, cu ocazia evenimentului Toamna Horticolă Bucureşteană – Ziua Recoltei 2024.
Potrivit organizatorilor, tema acestei ediţii este Pădurea urbană, cu interconexiunile ei şi beneficiile pentru viaţa oamenilor din oraşe. Astfel, Facultatea de Horticultură, prin departamentul de Peisagistică, propune câteva „oaze” de relaxare şi interacţiune cu vizitatorii, care pot trăi sentimentul conexiunii cu pădurea, pot simţi beneficiile naturii, prin amplificarea experienţei senzoriale date de ascultarea (în căşti) a „liniştii” pădurii: vântul care bate printre frunze, ciripitul păsărelelor, freamătul frunzelor etc.
Facultatea de Horticultură organizează şi o expoziţie tematică de Ziua Recoltei şi invită vizitatorii la numeroase sesiuni de degustări de struguri de masă, vin, must, ardei şi fructe şi produse din fructe de la speciile pomicole noi, precum asimina/banana nordului, jujube sau kiwi.
Evenimentul are şi o componentă educaţională importantă, prin conferinţele, atelierele şi demonstraţiile care au loc în fiecare zi în Aula Magna „Petre S. Aurelian” a USAMV Bucureşti precum şi câmpurile experimentale, la care pot participa în mod gratuit toţi pasionaţii de grădinărit, îngrijirea plantelor şi peisagistică, susţinute de specialişti în domeniu.
„Vom cunoaşte specii deosebite, cum ar fi Amelanchier lamarcki (pomul de stafide), Aronia melanocarpa (scoruşul negru) care îşi dovedesc pretabilitatea faţă de sistemul de conducere pe verticală. Totodată pasionaţii vor afla mai multe despre cultura afinului, a zmeurului şi a murului la container în sistem protejat (solarii) versus sistemul convenţional din sol pe biloane.
O noutate absolută este sistemul de protecţie antiploaie, antigrindină şi de umbrire conceput la Facultatea de Horticultură din Bucureşti – modul aplicat la speciile: agriş, coacăz, lonicera, zmeur şi mur”, se menţionează în comunicat.
Printre ateliere din acest an se numără: Atelierul Modul Pădure Urbană, susţinut de Şef. lucr. dr. Mihai Enescu, care va aduce atmosfera pădurilor în mijlocul oraşului; Atelierul ACROPICS – reducerea utilizării pesticidelor chimice prin adoptarea de inovaţii sistemice în protecţia culturilor agroecologice’, care îşi propune să aducă în prim-plan inovaţii şi practici agroecologice care pot reduce semnificativ utilizarea pesticidelor chimice, contribuind astfel la protejarea mediului şi la obţinerea unor culturi mai sănătoase; Atelierul Specii noi reziliente în contextul schimbărilor climatice – curmalul dobrogean, Ziziphus jujuba Mill (vor fi prezentate elemente de biologie a pomului, metode de înmulţire, aspecte ale tehnologiei de cultivare şi proprietăţile fructelor; Atelierul Eficientizarea culturii arbuştilor fructiferi cu ajutorul sistemelor inteligente de monitorizare şi control- se vor prezenta soiurile de goji Sara şi Bucur, modalităţile de dirijare şi întreţinere a plantelor, modulul de agriş, afin şi coacăz (negru, rosu şi alb) va fi etalat vizitatorilor cu soluţii de viitor pentru cultura acestor specii în spaţii restrânse, pentru grădini
utilitare dar şi comerciale.
Nici în acest an nu vor lipsi sucurile naturale, obţinute la Staţiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească, îngheţata artizanală şi numeroase alte produse inedite, alături de must şi vinul universitar produs la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa. Se vor expune şi comercializa pomi şi arbuşti fructiferi, inclusiv din speciile pomicole noi, produşi la Pepiniera Istriţa.
Vizitatorii vor avea ocazia să admire şi să achiziţioneze specii diverse de flori, plante ornamentale şi arbuşti de sezon, de la cei mai apreciaţi producători locali în cadrul expoziţiei cu vânzare.
Evenimentul este organizat de către Facultatea de Horticultură, din cadrul USAMV Bucureşti, alături de Societatea Română a Horticultorilor.
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) este un centru de excelenţă în învăţământul superior, având o tradiţie de peste 170 de ani. Cu peste 12.000 de studenţi, USAMV se defineşte ca „o universitate pentru viaţă şi agricultură, prin educaţie şi cercetare de înaltă calitate” şi oferă 72 de programe de licenţă, master sau doctorat, în cadrul celor 7 facultăţi: Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Ingineria şi Gestiunea Producţiilor Animaliere, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, Facultatea de Biotehnologii şi Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală.
Radio România Actualități se numără printre partenerii media ai evenimentului.