Biblioteca eparhială din Episcopia Caransebeşului, accesibilă publicului larg
Cea mai veche unitate bibliografică din biblioteca eparhială este o carte liturgică calvină, tipărită la Geneva în anul 1537.
Articol de M P, 13 martie 2024, 15:30
Biblioteca eparhială din Episcopia Caransebeşului este accesibilă publicului larg.
Biblioteca deține peste 25.000 de unității bibliografice din diferite domenii, împărțite în colecții speciale și uzuale, care pot fi identificate online, împrumutate sau consultate la sala de lectură sau chiar şi la domiciliul cititorului.
Biblioteca eparhială s-a înființat în anul 1889 din inițiativa președintelui Comunității de Avere Ilie Curescu.
Paralel cu biblioteca eparhială au funcționat Biblioteca Institutului Teologic Diecezan și Biblioteca Societății de Lectură „Ioan Popasu”.
După desființarea Episcopiei Caransebeșului, prin contopirea ei cu arhiepiscopia Timișoarei, în anul 1949, fondul de carte al Bibliotecii eparhiale este inclus în biblioteca Seminarului Teologic, până la reactivarea episcopiei în 1994, când se reînființează biblioteca eparhială.
Fondul de carte al Seminarului Teologic Ortodox, inventariat în anul 1978, constituit din fondul de carte al bibliotecii Institutului Teologic Ortodox Caransebeș, al bibliotecii Institutului Pedagogic și al bibliotecii Societății de Lectură „Ioan Popasu”, intră în posesia bibliotecii eparhiale.
În anul 2018, la împlinirea a 110 ani de la trecerea în veșnicie a episcopului academician Nicolae Popea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, biblioteca a primit numele de Biblioteca eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”.
Tot atunci, s-a început mutarea bibliotecii într-un spațiu nou și modern unde unitățile bibliografice au fost reinventariate și încărcate într-un sistem integrat special de bibliotecă – TINREAD.
Cea mai veche unitate bibliografică din biblioteca eparhială este o carte liturgică calvină, tipărită la Geneva în anul 1537.
A oferit mai multe informații la Radio România Reşiţa consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, arhimandrit Casian Ruşeţ:
Cei interesați pot trece pragul bibliotecii de luni până vineri, între orele 10:00-15:00.
Biblioteca se află în incinta Centrului Eparhial, iar accesul se face prin centrul civic, de pe strada Nicolae Corneanu, nr. 5.