Ascultă Radio Vacanța Live

Rezultatele impozitării bacşişului, la mai mult de 6 luni de la implementarea acestei măsuri

La mai bine de 6 luni de când a fost implementată măsura impozitării bacșișului, rezultatele sunt departe de așteptări, în sensul că sumele încasate la buget sunt la un procent modest, sub 10 %, față de cât se prognoza, în condițiile în care ținta era una destul de generoasă, aproape 100 milioane de lei.

bani-lei-foto-radio-constanta

Articol de Doina Sîrbu, 19 iulie 2023, 09:49

Care ar putea fi explicația acestei discrepanțe dintre estimări și realizări, am aflat de la analistul financiar, Adrian Negrescu. 

Dacă voiau, într-adevăr, să înregistreze venituri de 95 de milioane de lei, așa cum își propuneau prin această decizie de a impozita bacşişul, autoritățile puteau să facă un studiu de impact foarte simplu, care urma să dovedească ceea ce noi am estimat încă de atunci, din momentul în care au lansat această măsură, că va fi o misiune aproape imposibilă să adune atâția bani, mai ales din HoReCa. De ce? Pentru că, să nu uităm, toți cei care lucrează în HoReCa își iau bacșișul de pe o zi pe alta. Iau de la client banii și îi folosesc în ziua respectivă, îi folosesc a doua zi. Îi folosesc în viața de zi cu zi, în condițiile în care au salarii foarte mici. Eh, în condițiile în care impozitul este trecut pe nota de plată și se impozitează, banii ăia îi primesc după 30 de zile sau, cine știe când, își fac contabilitatea firmele, motiv pentru care nimeni nu urma să fie interesat, practic, să treacă bacșișul pe nota de plată. De ce? Pentru că oamenii din bacșiș trăiesc, nu neapărat din salariul minim pe care îl primesc”, este de părere Adrian Negrescu.

Se poate vorbi și de o reticență din partea clienților, dar și din partea celor care lucrează în HoReCa?

Da, și pentru clienți e destul de bizar. Gândiți-vă că i se sugerează să plătească o anumită sumă prin intermediul cardului și mulți dintre români sunt obișnuiți să dea omului un ban, în funcție de cum a fost tratat la masa, de serviciile pe care le-a primit și nu vrea neapărat ca acea sumă să fie evidențiată pe nota de plată. E un gest de apreciere pentru cel care a presat acele servicii. Și de aceea cred că ține de cultura noastră financiară în a oferi banii cash, în plic sau cine știe ce, prin ce modalitate, în așa fel încât să demonstrezi, practic, afecțiunea și aprecierea pentru serviciile prestate”, spune Adrian Negrescu.

Apropo de acest aspect, suntem cu toții pregătiți pentru disciplina financiară sau doar cochetăm cu ideea?

Cred că la noi e încă o idee abstractă, aceea de a impozita bacşişul, așa cum, într-adevăr, se întâmplă în alte țări. Dar e o cultură a plăților în economie, care la noi încă nu a ajuns. Gândiți-vă că noi suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul servicii financiare. Românii nu prea sunt obișnuit să-și deschidă conturi, să facă plăți cu cardul, să folosească, practic, mijloacele astea fiscalizate de plată. La noi încă se plătește foarte mult cu cash, se plătește la negru. Oamenii caută soluții să plătească cât mai puțin, preferabil fără card. De ce? Pentru că știu că fiecare tranzacție este supusă unui comision, motiv pentru care și această măsură, nu spune nimeni că nu este benefică pentru economie, dar a venit, poate, puțin, prea devreme”, precizează Adrian Negrescu.

Există și măsuri viabile care ar putea optimiza această impozitare a bacșișului și, implicit, colectarea eficientă la buget?

Principala măsură e să fiscalizezi, practic, toate facturile, toate bonurile emise în economia românească, toate tranzacțiile financiare să fie monitorizate de ANAF, în așa fel încât să reduci evaziunea fiscală. Dar în România, e undeva la nivel de 16 miliarde de euro. Sectorul HoReCa, știm, este un sector evazionist, se plătește foarte mult la negru, nu se dau bonuri, motiv pentru care până nu vom reuși să stăvilim acest fenomen, nu vom reuși nici măcar acest bacșiș, să-l fiscalizăm așa cum trebuie”, a mai spus Adrian Negrescu.

Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Foto: arhivă

Povestea lui Ioan Bogorin, un păstrător al tradițiilor aparte
Interviuri marți, 25 iunie 2024, 11:00

Povestea lui Ioan Bogorin, un păstrător al tradițiilor aparte

Originar din Sibiu, dar brașovean de mulți ani, Ioan Bogorin este un păstrător al tradițiilor aparte, scrie Radio România Brașov FM. Bărbatul...

Povestea lui Ioan Bogorin, un păstrător al tradițiilor aparte
Marius Țeicu: Interpreții de primă mărime, pe care i-am avut și care mai sunt, ar putea să fie difuzați mai mult | AUDIO
Interviuri vineri, 17 mai 2024, 19:11

Marius Țeicu: Interpreții de primă mărime, pe care i-am avut și care mai sunt, ar putea să fie difuzați mai mult | AUDIO

De-a lungul carierei, maestrul a compus aproape 500 de piese, dar și muzică de teatru, film și music hall. Instrumentist și orchestrator, dirijor...

Marius Țeicu: Interpreții de primă mărime, pe care i-am avut și care mai sunt, ar putea să fie difuzați mai mult | AUDIO
Analia Selis: „Cânt cu toată mândria și dragostea din mine pentru România”
Interviuri sâmbătă, 27 aprilie 2024, 19:26

Analia Selis: „Cânt cu toată mândria și dragostea din mine pentru România”

Artista invită publicul la „Tango Auténtico”, un turneu național aniversar care se desfășoară între 10 mai și 8 iunie. Cântăreața...

Analia Selis: „Cânt cu toată mândria și dragostea din mine pentru România”
The Motans, despre turneul în vestul Europei: Peste tot a fost extraordinar | VIDEO
Interviuri sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:28

The Motans, despre turneul în vestul Europei: Peste tot a fost extraordinar | VIDEO

Denis Roabeș a povestit despre toate acestea într-o nouă ediție de colecție a emisiunii De 10 x România, difuzată vinerea pe frecvențele...

The Motans, despre turneul în vestul Europei: Peste tot a fost extraordinar | VIDEO
Interviuri sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:30

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești mușcat și care sunt riscurile | AUDIO

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el. La Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din...

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești mușcat și care sunt riscurile | AUDIO
Interviuri joi, 4 aprilie 2024, 14:28

YUKA, cu cea mai recentă piesă a sa, ”Tu”, la Radio Oltenia-Craiova (VIDEO)

La Radio România Oltenia Craiova, YUKA a vorbit despre proiectele muzicale în care este implicată, despre pasiunile sale, dar și despre prima...

YUKA, cu cea mai recentă piesă a sa, ”Tu”, la Radio Oltenia-Craiova (VIDEO)
Interviuri sâmbătă, 23 martie 2024, 12:53

Radu Ștefan Bănică, despre numele său de familie: O carte de vizită, dar și o responsabilitate | VIDEO

La Radio România, artistul a vorbit despre proiectele muzicale în care este implicat, despre pasiunile sale, despre spectacolele în care joacă....

Radu Ștefan Bănică, despre numele său de familie: O carte de vizită, dar și o responsabilitate | VIDEO
Interviuri sâmbătă, 16 martie 2024, 11:44

Mihail: Clujul este a doua casă a mea | VIDEO

Artistul a fost prezent în studioul Radio România Cluj, care a sărbătorit 70 de ani. Radio România Cluj a împlinit, vineri, 70 de ani de la...

Mihail: Clujul este a doua casă a mea | VIDEO