Dominique Faina, o studentă de zece cu o poveste de succes
Într-o lume a globalizării și diversității culturale, Dominique Faina, o studentă de excepție a Universității din Oradea, aduce cu ea o poveste de viață fascinantă și o pasiune pentru limbile străine.
Articol de Radio Vacanța, 9 ianuarie 2024, 15:51
Într-o lume a globalizării și diversității culturale, Dominique Faina, o studentă de excepție a Universității din Oradea, aduce cu ea o poveste de viață fascinantă și o pasiune pentru limbile străine.
Dominique s-a născut în soarele Floridei în 2001, dar a crescut în sânul unei familii de emigranți români în Austria, pentru ca atunci când a devenit responsabilă de propriile decizii să ia hotărârea de a-și continua educația în România, la Universitatea din Oradea. Cursurile Facultății de Litere, specializarea germană-engleză, au devenit cadrul în care tânăra și-a pus în valoare talentul lingvistic.
Motivația sa a fost simplă și profundă – atracția față de limba română vorbită de părinți și conexiunea cu rădăcinile sale sălăjene.
Aici oamenii sunt foarte deschiși și prietenoși, apreciază Dominique, reflectând asupra atmosferei primitoare din România.
Acum, studentă în anul II, tânăra posesoare a trei cetățenii afirmă că n-a regretat nicio clipă revenirea în România.
Aici profesorii te încurajează, dacă văd că îți dorești să înveți și ai potențial. De când sunt aici mi s-au deschis multe oportunități, spune Dominique.
Viziune
Cu o bogată experiență culturală și lingvistică, tânăra de 21 de ani își dorește să împărtășească cunoștințele dobândite. În paralel cu studiile, activează ca profesoară suplinitoare de limba germană la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și lucrează pentru o firmă din Germania. Pasiunea sa pentru literatura engleză contemporană și autorii germani, precum: Patrick Süskind, Franz Kafka și Georg Trakl îi conturează viziunea asupra viitorului său.
Lect. univ. dr. Orlando Balaș, profesorul său de germană, o descrie ca pe o „studentă de nota zece”, subliniind nu doar cunoștințele sale lingvistice de excepție, ci și simțul filologic înnăscut. Propunerea de a deveni una dintre vocile variantei audio a cursului său de limba germană este o recunoaștere a calităților sale remarcabile.
Dacă va deveni profesoară de germană în Oradea, așa cum își dorește, va fi un mare câștig pentru germanistica din această parte a țării, susține universitarul orădean.
Cu ochii îndreptați către viitor, Dominique Faina visează să rămână în țara părinților ei și să devină profesoară de germană în Oradea. Planurile ei includ și o posibilă afacere în domeniul traducerilor, punând în aplicare acele „multe oportunități” deschise de educația primită la Universitatea din Oradea.
Așadar, povestea lui Dominique Faina nu este doar despre notele de zece, ci și despre curajul de a urma propriul drum, învățând și contribuind la diversitatea culturală din România.
Crina Dobocan