Incluziv: 5 jocuri educaţionale pentru copiii nevăzători | AUDIO & FOTO
Am testat cele mai atractive jocuri educaţionale pentru copiii nevăzători.
Articol de Radio Vacanța, 21 noiembrie 2023, 11:45 / actualizat: 21 noiembrie 2023, 14:58
Am testat cele mai atractive jocuri educaţionale pentru copiii nevăzători.
Unul din cele mai vechi jocuri pentru copiii nevăzători, foarte popular şi astăzi, este şahul. La sediul filialei clujene a Asociaţiei Nevăzătorilor, preşedintele Florentin Rădulescu mi-a prezentat o tablă un pic modificată:
Este un şah compact, care se poate transporta mult mai uşor. E tipărit 3D aici la Cluj; tabla se poate aduna, iar piesele sunt puţin modernizate. În şahul pentru nevăzători, pătrăţelele negre sunt mai ridicate pentru a le putea diferenţia, iar piesele negre sunt marcate în acelaşi scop cu un punct deasupra, Florentin Rădulescu.
Copiii nevăzători învaţă două moduri de a scrie în alfabetul Braille: cu plăcuţa şi cu maşina de scris. Nu voi intra acum în detalii tehnice, voi spune doar că scriind cu plăcuţa, copilul nu poate să citească textul decât când a terminat întreaga foaie, în timp ce cu maşina de scris, la fel cu maşinile folosite mai demult de văzători, textul se poate citi imediat. Maşina de scris este însă complexă, necesită o anumită dexteritate şi forţă a mâinilor; de multe ori copiii învaţă doar în clasa a 5-a să o folosească. Bun, dar atunci cum să înveţe operaţiunile matematice de bază un copil dacă nu poate citi exerciţiile de pe foaie? Există un joc educaţional şi pentru asta:
Se numeşte Cubaritm, practic un aparat de socotit. Are o tablă cu pătrăţele delimitate de nişte borduri, în care se plasează cuburi marcate cu cifre şi semne matematice, Florentin Rădulescu.
Rămânând la matematică, există materiale prin care copiii nevăzători pot învăţa desenul geometric. Acestea se încadrează mai degrabă la efecte didactice, nu la jocuri educaţionale, dar e drept că uneori e greu să facem diferenţa între cele două categorii.
Următorul joc este unul cu care probabil că v-aţi bătut şi dumneavoastră capul:
Cubul Rubik pentru nevăzători este asemănător cu cel obişnuit. Diferă faptul că e într-o singură culoare, iar feţele sunt marcate cu un număr diferit de puncte, de la un punct până la şase. Atenţie: dacă nu cunoaştem formula de refacere, s-ar putea să rămânem cu el într-o formă necorespunzătoare, Florentin Rădulescu.
Totuşi, cu formule şi algoritmi sună un pic a trişat, nu-i aşa? Parcă tot e mai bine să-l răsucim, să ne închipuim strategii, să ne punem mintea la contribuţie. Iar dacă vedem că nicicum nu merge, putem încă să revenim la formule.
Un joc despre care se poate spune că a fost un hit la data lansării este setul Lego marcat în alfabetul Braille. Primele cutii aduse în România s-au epuizat imediat, deşi aş pune pariu că mai mult de jumătate din cumpărători au fost adulţi, care nu aveau nevoie să înveţe să citească în Braille, dar efectiv nu s-au putut abţine.
Am trecut pe la Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi din cadrul UBB, unde coordonatorul Marian Pădure mi-a prezentat spre testare propriul lui set:
Pe cutie scrie să scanezi codul QR pentru a intra pe site, unde există tot felul de webinaruri şi exerciţii. Culmea, există chiar şi posibilitatea de a face un curs de formare: să te specializezi în a utiliza jocul cu copiii nevăzători, explică Marian Pădure.
Nu există încă o variantă în limba română, dar dacă cineva insistă să aibă toate literele, poate opta pentru limba franceză, pentru că în Braille cele două limbi au diacritice asemănătoare. Piesele sunt compatibile cu cuburile obişnuite şi sunt marcate şi în alfabetul convenţional, astfel că văzătorii şi nevăzătorii dintr-o familie se pot juca împreună.
Şi ce ziceaţi, care e adresa lui Moş Crăciun? Parcă am o listă de jocuri pentru el!
Andrea Nagy