Jucării romane, expuse la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
În ultima perioadă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a oferit spații generoase pentru expozițiile dedicate copiilor. În luna iunie ne-am bucurat de colecția de păpuși a cercetătoarei Lavinia Dumitrașcu, iar acum putem admira expoziția de păpuși Perpetuum Țăndărică.
Articol de Doina Sîrbu, 13 iulie 2023, 19:34 / actualizat: 13 iulie 2023, 21:53
Și nu este singura expoziție dedicată copilăriei. Muzeografii au expus câteva jucării romane din lut, datând din secolele II-IV D.Chr. Chiar dacă au circa 2000 de ani vechime, aceste jucării ce fac parte din patrimoniul arheologic al muzeului – fie că sunt păsări sau căluți de lut, fie că sunt soldăței de lut cu brațe mobile – sunt de o gingășie aparte, semn că au fost realizate cu multă dragoste pentru cei mici.
“Este o expoziție inaugurată în luna iunie, jucării din mormintele tomitane, deci, iată, o expoziție ce evocă copilăria în antichitate și care demonstrează că jocul, ludicul, erau elementele definitorii ale acestei vârste”, ne-a mărturisit muzeograful dr. Delia Roxana Cornea, din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Tot la etajul II al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța putem descoperi o altă expoziție itinerantă interesantă, Perpetuum Țăndărică, o expoziție ce realizează într-o manieră atractivă, o trecere în revistă a celor 70 de ani de activitate a Teatrului de Animație Țăndărică.
“Se adresează copiilor, dar și adulților care au păstrat acest sentiment al copilăriei în suflet”, a mai adăugat muzeograf dr. Delia Roxana Cornea.
Cât despre expoziția din Piața Ovidiu, aceasta spune, în imagini, povestea băilor Constanței și momentele apariției și consacrării stațiunii Mamaia ca „Perla litoralului românesc”.
„Poate fi văzută și vizitată de toți cei care trec prin Piața Ovidiu, este o expoziție outdoor – Sejururi estivale la Constanța și Mamaia – este o expoziție foarte dragă mie pentru că eu am coordonat-o, dar să știți că a fost o muncă de echipă, la care au participat inclusiv Serviciul Județean al Arhivelor Constanța și Consiliul Național pentru studierea Arhivelor Securității. Este foarte frumos ilustrată de o serie de cărți poștale oferite cu generozitate de colecționarul particular Gheorghe Stănescu”, a completat muzeograful dr Delia Roxana Cornea.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 17.00, ultimele bilete putând fi achiziționate la ora 16.00.
Redactor: Silvia Pascale / Foto: Silvia Pascale