“Lumea se plânge de prețuri mari pe litoral, dar o eventuală creștere a TVA-ului va contribui la scumpiri, va contribui la o scădere a competitivității”. Interviu cu Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor
În spațiul public se discută despre o posibilă creștere de TVA, iar unul dintre domeniile vizate ar fi HoReCa, unde, în prezent, TVA –ul este de 9 %. Dar ce impact ar avea această creștere și ce alte domenii ar putea intra sub incidența măririlor de taxe?
Articol de Doina Sîrbu, 17 iulie 2023, 08:46
Aceasta în condițiile în care o reconfigurare a aparatului bugetar și accesarea de fonduri europene ar fi soluții mai indicate, aflate la îndemâna Guvernului pentru a colecta mai mulți bani la buget. Despre acest subiect a vorbit Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor.
Ca de obicei, robinetul cu taxe este cel mai accesibil atunci când e vorba de a colecta mai mulți bani la buget. Credeți că este o măsură inspirată aceasta?
“Măsura măririi taxelor nu este niciodată o măsură inspirată. Cu atât mai mult în acest context extrem de volatil în care ne regăsim, în care, spre exemplu, sectorul HoReCa, după un an de pandemie, un an de război la granița țării, de-abia încet, încet, încearcă să își revină. Orice mărire de taxe are repercusiuni imediate în consum, pentru că întotdeauna vom vedea o scădere a consumului în prețuri. Prețurile întotdeauna vor crește și într-o inhibare economică”, spune Florin Jianu.
Punctual, ce înseamnă efectiv creșterea TVA-ului? Se discută de o majorare de TVA în aceste zile. Ce ar însemna ea?
“Această majorare de TVA, în primul rând, va aduce prețuri mai mari, din păcate. Şi dacă vorbim de litoral, dacă e să fim specifici și sezonul și așa este foarte scurt, întreprinzătorii nu au o fereastră foarte mare de oportunitate pentru a-și dezvolta serviciile. În general, lumea se plânge de prețuri mari pe litoral, dar o eventuală creștere a TVA-ului va contribui la scumpiri, va contribui la o scădere a competitivității. Pentru că 10% în plus pentru întreprinzătorii de pe litoral, dacă e să vorbim specific de ei, poate însemna chiar pierderea întregului profit și a întregii munci de peste an. Ori, această rată scăzută a TVA-ului nu e specifică României, adică nu trebuie să blamăm acum sectorul HoReCa sau un alt sector care beneficiază de o facilitate temporară sau de o taxă mai scăzută. Taxe scăzute sunt și în Germania la HoReCa, 5% în Italia. În foarte multe țări e o taxă scăzută a TVA-ul la HoReCa, ori cu o creștere a TVA-ului în sectorul HoReCa la 19%, România ar sări direct în topul țărilor europene”, este de părere Florin Jianu.
Taxe mai mari au un impact, în primul și în primul rând, asupra investitorilor mici. Cum vor fi afectate IMM-urile și care ar fi cele mai afectate domenii?
“Apelul nostru este un apel la rațiune, apel către Guvern de a nu schimba regulile în timpul jocului. Întotdeauna, creșterea de taxe are drept repercusiune un efect de bumerang, nu colectare mai mai mare, ci o colectare mai scăzută, o gripare a sectoarelor economice. HoReCa e și el un sector care măcar încearcă să mențină un anumit grad de competitivitate. Agricultura a fost un sector afectat în ultima perioadă, producția industrială a scăzut. Deci, spun toate aceste lucruri pentru a trage un semnal de alarmă că nu e momentul de a schimba taxarea în România, cu atât mai mult cu cât un nou sistem de taxare a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Nu te aștepta să vii cu noi schimbări și să ai rezultate mai bune. De aici, apelul nostru către spațiul public e un apel la rațiune și la identificarea altor soluții”, a mai declarat președintele Consiliului Național al IMM-urilor.
Nu am să mă transform într-un avocat al guvernanților, dar există și soluții alternative, viabile, la aceste majorări de TVA?
“Sigur că există soluții. În analiza pe care Consiliul Național al IMM-urilor a realizat-o în rândul a 1200 de întreprinzători, pe locul întâi a fost reducerea numărului de funcționari publici. Pe locul doi, şi aici aș vrea un pic să să dezvolt acest subiect, a fost demararea de programe din fondurile europene. Ori, Guvernul și-a asumat la începutul acestui an un număr de 490 de apeluri. Deci, atenție, la această cifră! 490 de apeluri, cu o sumă totală de 36,8 miliarde de euro pentru anul 2023. Din acest număr de 490 de apeluri, în acest moment sunt deschise zero, deci nu s-a deschis nimic și am trecut de jumătatea anului, n-am absorbit niciun euro din fondurile 2021-2027. Ori, din calculul nostru, dacă o treime din fonduri ar fi fost absorbite în economie, am fi avut acum o altă situație și în ceea ce înseamnă nevoia de finanțare a IMM-urilor, dar și în ceea ce înseamnă deficitul bugetar, deficit mai scăzut, pentru că din orice euro atras din fonduri europene, jumătate de 0,5 euro, 50 de cenţi merg direct la bugetul de stat, prin TVA, taxe, impozite pe salarii, etc.. Am fi rezolvat și există alte soluții, dar trebuie să ne concentrăm mai mult pe muncă, pe soluții constructive, nu pe taxe și impozite mai ridicate”, precizează Florin Jianu.
Redactor: Laurenţiu Despina / Foto: unsplash.com