MARAMUREȘ: A fost lansat filmul etnografic ”Pieptarele din Vișeu” | AUDIO
Pieptarul din Vișeu este realizat cu multă migală de meșteri pricepuți și este purtat cu mândrie de fiecare moroșan în zilele de sărbătoare
Articol de Radio Vacanța, 10 octombrie 2023, 16:30 / actualizat: 10 octombrie 2023, 19:09
Lansat recent, ”Pieptarele din Vișeu” este un film etnografic care și își propune promovarea costumului tradițional de pe Valea Vișeului și Valea Izei.
Pieptarul din Vișeu este realizat cu multă migală de meșteri pricepuți și este purtat cu mândrie de fiecare moroșan în zilele de sărbătoare.
Proiectul a fost finanțat de Primăria și Consiliul Local Vișeu de Jos și a fost realizat de Năsui Denis Florin, student la Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, specializarea: Studii Culturale-Etnologie.
„Ideea acestui film a fost mai veche, de mult timp am vrut să fac un film etnografic de prezentare a acestui meșteșug, pentru că din păcate este pe cale de dispariție. Din fericire însă avem un număr mare de meșteșugari, de exemplu numai la mine sat, în Vișeu de jos știu peste 15 meșteri care sunt specializați și fac cojoace femeiești specifice Vișeului. Pentru cele bărbătești, din păcate, nu sunt atât de mulți meșteri, pentru că, cojoacele bărbătești se făceau din piele și pielea necesită un alt timp de prelucrare și eu un proces întreg, mult mai greu.
Inițial m-am gândit că acest proiect să aibă un impact asupra zonei de Valea Vișeului începând de la Borșa și până la zona Rona, dar și pe Iza superioară începând de la Săcel și până la Rozavlea. Am vrut să aibă un impact pe zona asta, pentru că în zona asta, în mai multe sate se poartă un astfel de cojoc un astfel de cojoc”, spune Năsui Denis Florin.
TEXT: Ioana Popovici