Mierea este cel mai falsificat produs din Uniunea Europeană
Jumătate din mierea importata de UE este contrafăcută, dar marii comercianți preferă aceste țări, pentru că, deși sunt de slabă calitate, produsele sunt mai ieftine decât cele din Comunitatea Europeană.
Articol de Radio Vacanța, 5 decembrie 2023, 12:20
Jumătate din mierea importata de UE este contrafăcută, dar marii comercianți preferă aceste țări, pentru că, deși sunt de slabă calitate, produsele sunt mai ieftine decât cele din Comunitatea Europeană.
Această situație afectează în primul rând apicultorii români, țară noastră fiind cel mai mare producător de miere din Uniune.
Astăzi, la nivelul Uniunii Europene, mierea de albine este produsul cel mai falsificat dintre toate produsele care sunt pe piață. 47 la sută dintre cantitățile de miere care intră în UE sunt falsificate și ele provin din China și din Ucraina. Este o problemă foarte mare, pentru că mierea este un aliment esențial, consumat inclusiv de copii și bolnavi și-atunci sigur că e o problemă de siguranță alimentară. (Daniel Buda)
Daniel Buda este membru în Comisia de Agricultură a Parlamentului European și, în calitate de raportor, a reușit să stopeze, în bună măsură, comercializarea mierii contrafăcute. Subiectul a devenit de actualitate la Bruxelles după ce apicultorii români au prezentat problema europarlamentarilor noștri.
Chiar dacă importurile de miere din China și Ucraina nu pot fi stopate, Daniel Buda arată că fiecare consumator va ști ce cumpără, pentru că, în cazul produselor în amestec, pe etichete vor fi trecute inclusiv procentele de miere provenite din fiecare stat în parte:
Am reușit să impunem obligativitatea ca pe etichetele de miere să inserăm țările de proveniență ale acestor amestecuri, dar în același timp și procentele în care se găsește acest amestec de miere. Pentru că, era o procedură destul de ușor de falsificat, cu suport legal, până la urmă. Se importa miere din Urcaina sau din China, iar în acel recipient se punea 99 la sută miere din aceste țări și 1 la sută miere din Uniunea Europeană. Și se spunea că este miere conformă și este miere în regulă. (Daniel Buda)
Cel mai simplu mod prin care poate fi depistată mierea contrafăcută este citirea etichetei de pe ambalaj. În primul rând, mierea de calitate are termen de valabilitate nelimitat, în timp ce pe produsele în amestec există o dată de expirare. Apoi, spune europarlamentarul Daniel Buda, noile reglementări impun ca, pe întreg teritoriul Uniunii Europene, etichetele să precizeze țările de proveniență ale produselor și procentul în care acestea au fost folosite.
Am reușit să impunem etichetarea, deși nu toate țările au fost adepte la această abordare, dar, pentru că am avut o discuție foarte constructivă cu sectorul apicol din România, am reușit să impunem această modalitate de etichetare pe miere. Cu această ocazie aș face un apel către consumatori să-și rezerve câteva secunde din viața lor, să citească cu mare atenție etichetele, deoarece noi, de la nivelul Parlamentului European, ne-am asigurat că fiecare produs are o etichetă suficient de edificatoare pentru consumator, care va ști să facă, în orice moment, alegerea pe care o dorește. (Daniel Buda)
În prezent, Uniunea Europeană este al doilea mare producător de miere după China, iar, din Uniune, țările cu cea mai mare producție sunt România, Spania, Ungaria, Germania și Italia.
Mihai Miclăuș