După mai mult de un secol, Muzeul de Istorie din Gherla se întoarce ”acasă” și are nevoie de ajutorul comunității | AUDIO
În urma restaurării cu fonduri europene, aici se va înființa Centrul Muzeal de Istorie Gherla, în cadrul căreia va fi amenajată o nouă expoziție, vor fi organizate și găzduite diferite evenimente culturale și educative.
Articol de Radio Vacanța, 19 ianuarie 2024, 11:10 / actualizat: 19 ianuarie 2024, 16:14
În urma restaurării cu fonduri europene, aici se va înființa Centrul Muzeal de Istorie Gherla, în cadrul căreia va fi amenajată o nouă expoziție, vor fi organizate și găzduite diferite evenimente culturale și educative.
Muzeul de Istorie al orașului Gherla, care funcționează în prezent în ”Casa Karácsony”, are în spate o istorie ce se întinde pe o perioadă mai mare de un secol. Ințial a fost înființat ca un muzeu armenesc în vara anului 1907, de către Kristóf Szongott (1843-1907), istoricul și profesorul gimnaziului din oraș, redactorul cunoscutei reviste Armenia și autorul Monografiei orașului. Muzeul a fost amenajat într-unul din cele mai frumoase clădiri din oraș, într-un imobil de patrimoniu construit în anul 1747, cunoscut sub numele de ”Casa Lászloffy”. La baza constituirii partrimoniului muzeului, au stat numeroasele colecții personale ale armenilor, la care, de-alungul anilor s-au adăugat mii de artefacte, descoperite pe teritoriul fostului castru roman și în așezarea civilă aferentă, respectiv în siturile arheologice situate în apropierea orașului.
Din cauza evenimentelor istorice care au urmat, patrimoniul muzeului s-a diminuat însă considerabil.
Pentru amenajarea noului spațiu, instituția a lansat un apel către cetățenii orașului.
Apelul se adresează celor pasionați de istorie, colecționarilor de antichități sau celor care dețin obiecte armenești din secolele al XVIII-XIX-lea și doresc ca prin donațiile lor să îmbogățească patrimoniul muzeal.
Se primesc în donație sau custodie obiecte cum ar fi: haine de bărbați și haine de femei pentru a prezenta portul tradițional sau preferințele vestimentare ale armenilor din acea perioadă (vor fi îmbrăcate pe manechini), bijuterii, mobilier de cameră, cărți, tablouri, suport de lumânări, fotografii, manuscrise, scrisori etc.
Toate obiectele donate muzeului și alese spre a fi expuse în acea cameră, vor fi valorificate științific și se va menționa numele donatorului alături de piesă.
Doina Borgovan a stat de vorbă cu inițiatorul apelului public, arheologul Mátyás József:
Doina Borgovan