Muzica inimii și a faptelor bune
Iulian Văcărean dă tot ce are mai bun din discotecile sufletului – ca DJ în timpul liber și ca inițiator al unor proiecte culturale comunitare, în rest.
Articol de Radio Vacanța, 1 august 2023, 12:52
Iulian Văcărean dă tot ce are mai bun din discotecile sufletului – ca DJ în timpul liber și ca inițiator al unor proiecte culturale comunitare, în rest.
Prin asociația E ceva bine, „Limonada lui Iulian” a strâns bani pentru copiii bolnavi de cancer internați la spitalul Marie Curie, „Femei pe Mătăsari” și apoi „Bărbați pe Mătăsari”, două festivaluri deja tradiționale, și-au propus să facă dintr-o stradă cândva rău famată a capitalei o zonă de cultură și divertisment.
Anca Brășfălean l-a întâlnit pe Iulian (alias Pixar Stelar) la Cluj, la Radio Stage, la Electric Castle, și l-a întrebat despre motivațiile, satisfacțiile și provocările acestor inițiative:
Iulian Văcărean: Ne naștem pe o muzică a vieții în lumea asta și plecăm parcă pe același ton de muzică și totul în viață cred că ar trebui să fie cu bucurie și cu foarte, foarte mult dans. Deci senzația mea vi e e că pot să dăruiesc și oamenii să îmi dăruiască mie același zâmbet prin dans și muzică.
Anca Brășfălean: Să facem cunoștință cum se cuvine cu Iulian Văcărean, ca DJ Pixar Stelar. Ne spune chiar el care ar fi stilul lui:
Iulian Văcărean: Pentru că dacă m-aș fi născut un obiect, m-aș fi născut în glob disco, eu încerc să fac o disco-lux și în luxul ăsta se cuprinde foarte, foarte mult tot ceea ce înseamnă B alcani,Orient, combin foarte, foarte, foarte bine, î ncerc să mă joc cu niște muzici din Siria, Iran, Turcia, Algeria, Liban. Adică vreau să renunț un pic la tot ceea ce înseamnă muzica asta născută dintr-o globalizare care ne acoperă și în același timp ne fascinează, dar ne taie rădăcinile. Cumva ar trebui să mergem înspre muzica la care corpul nostru vibrează și corpul tău vibrează cu adevărat a tuncea când simți rădăcina aia muzicală. Și țările astea sunt învecinate cu noi, sunt frații noștri. Personal, m-am săturat de muzica asta care ne cucerește global și uităm că avem și noi rădăcina noastră sonoră. Uite, am o melodie populară foarte frumoasă cu care îmi încep întotdeauna set-ul, îmi plac foarte mult S urorile Oșoianu, după aia să mergi la tot felul de formule de astea de muzică arabă și tarafuri. E grozav!
Anca Brășfălean: Cum se face că în sesiunile tale, nu doar pui muzică, ci și dansezi, aproape nonstop?
Iulian Văcărean: Îmi place dansul, pentru că dansul te vindecă și mai ales când te conectezi cu ceilalți, uneori folosești butoanele alea într-un mod automat, dintr-o anxietate, că vrei să pui mâna pe ceva, să te ascunzi în spatele unui pupitru, ca DJ, pentru că nu e ușor să stai în fața oamenilor. N oi o facem cu bucurie, dar e un consum foarte mare. Așa că eu, ca să ascund uneori anxietatea când stau în fața oamenilor, dansez și mă conectez foarte mult la mine.
Anca Brășfălean: Și-ți speli anxietatea prin dans…
Iulian Văcărean: Putem să zicem și asta. Pur și simplu, uneori mă ascund în spatele dansului, dar mă ascund într-o sensibilitate care îmi dă voie să fiu cine sunt eu.
Anca Brășfălean: Despre provocările unui DJ, momentele acelea de cumpănă care cer improvizație, ne povestește Iulian:
Iulian Văcărean: Degeaba vii cu un set, că na, noi DJ-ii punem un set -degeaba v ii cu set-ul pregătit de acasă dacă nu ești foarte atent la cei din fața ta, pentru că uneori simți că vibrația sonoră nu îi duce într-o zonă, îi duce în cealaltă ș i uneori e nevoie în set-ul tău, să intervii cu ceva care să-i conecteze mai mult pe oameni la tine. Și atunci trebuie să iei decizii de moment, a dică trebuie să intervii. E interesant sau nu știu, poate ai uitat un cablu acasă și trebuie să pui de pe altă platformă cu care erai tu obișnuit sau de pe alte scule s au trebuie să inventezi ceva. Și e frumos pentru că e creativă, putem să o numim așa, profesia asta.
Anca Brășfălean: Iulian Văcărean nu e doar Pixar Stelar DJ, ci și inițiatorul unor proiecte culturale comunitare dedicate atât celor mici, cât și celor mari. Din ce impuls au pornit acestea, ne spune el:
Iulian Văcărean: E un mod de a mă iubi pe mine prin ceilalți, pentru că dăruind vei dobândi. Dar nici nu știi care e diferența asta sau dacă faci o diferență că atuncea când dăruiești altora, de fapt îți dăruiești ție și nu știi care e echilibrul ăsta și cum s-o faci mai bine. Dar nu contează, contează să dăruiești pentru că primești întotdeauna enorm. Și nu dai pentru a primi neapărat, ci pur și simplu dintr-o iubire a lumii. Și de asta, s-a născut și proiectul lui Mona Daia, al lui Iulian, din iubirea pe care o am pentru copiii bolnavi de cancer, dup-aia F emei pe M ătăsari, din iubirea pe care o am pentru oraș, după aia toate proiectele educaționale ale asociației, e ceva bine, tot așa, dintr-o iubire pentru tineri.
Pentru că credem foarte mult că dacă tinerilor le oferi iubire, ei pot să-și găsească un parcurs frumos pe care să meargă și să deschidă și în lumea asta să explodeze frumusețe prin artă, prin cultură, prin muzică, printr-o emoție curată.
Anca Brășfălean: Păi, până la urmă, totu-i despre iubire, din ce îmi spui.
Iulian Văcărean: Da, hai să fie și despre iubire, pentru că uneori iubind te dăruiești cu tot ce-ți aparține și ăsta e un lucru frumos.
Anca Brășfălean: Și dacă te uiți în urmă, a meritat? Se văd rezultatele cu ochiul liber în proiectele pe care le-ai inițiat?
Iulian Văcărean: Nu trebuie să se vadă niciodată cu ochiul liber. E un artist foarte simpatic din București, care a început să scrie pe câteva ziduri din Paris, după aia a mutat formula la noi. Privește cerul și dacă atuncea când privești cerul vezi că lucrurile pe care le-ai făcut contează, e important pentru că oamenii de lângă tine poți să uite. Adică găsești niște formule de bine pe care le implementezi în social și oamenii uită , dar pământul și cerul nu uită niciodată, așa că acolo îți găsești reperele, nu trebuie neapărat să le vezi.
Anca Brășfălean: Ce te scoate mai mult din momentele în care ești la pământ: muzica, inițiativele acestea caritabile?
Iulian Văcărean: Întotdeauna muzica, că muzica e foarte aproape de tine. Dacă nu asculți muzică, nu poți să mergi către ceilalți, n-ai cum! Și plânsul e un fel de muzică și râsul e un fel de muzică. Bucuria e un extaz muzical. La fel și supărarea, și jalea e tot muzică. În lumea asta în care trăim suntem vibrație, vibrație pură. Și dacă sufletul tău nu vibrează emoțional cu celălalt, nu există armonie și armonia ce înseamnă decât muzica? Așa că să iubim muzica, să ne iubim viața, să credem că cultura schimbă și cel mai frumos acces înspre sufletul omului, la nivel cultural, e prin muzică. Așa că ascultați, ascultați de voi, ascultați mai puțin de ceilalți, ascultați-vă mult inima!
Anca Brășfălean: Și pentru că pe Iulian l-am cunoscut pe Radio stage la Electric Castle, l-am rugat să ne împărtășească una dintre frumoasele amintiri pe care le-a strâns de-a lungul celor trei ediții la care a participat, ca DJ .
Iulian Văcărean: Uuu! Să fie din ce în ce mai special și să-ți umple buzunarele cu amintiri. Păi, e o amintire cu ploaie, o ploaie foarte mare, într-o noapte, după un concert Coma care a fost electrizant, am încercat să mergem mai retrași lângă un copac și am intrat în apă până în brâu.
Anca Brășfălean: Fără să vreți…
Iulian Văcărean: Fără să vrem. Și a fost minunat. Iar dincolo de asta, dansatul până dimineață uneori și conectarea cu prietenii și vibe-ul ăsta – deși suntem mulți, parcă suntem într-o familie. E fascinant câmpul ăsta de la Bonțida.
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.