Portret de artist • Actrița Rodica Mandache
Îndrăgita actriță este un nume de referință al Teatrului Național Radiofonic.

Articol de AP, 13 aprilie 2025, 10:27 / actualizat: 13 aprilie 2025, 20:37
Născută la 13 aprilie 1943, în „dulcele târg al Ieșilor”, Rodica Mandache poartă în sine parfumul teilor eminescieni, hazul năstrușnic al lui Creangă și tihna molcomă a Sadovenilor.
Din copilăria săracă a anilor ’50, ea și-a păstrat mereu amintirea unei educații solide, a respectului profund pentru cultură și a legăturii cu colegii de atunci, deveniți prietenii de azi. O școală în care profesorii formau nu doar caractere, ci și destine.
Rodica Mandache și-a știut drumul de timpuriu, cu o claritate uimitoare – de când era „de-o șchioapă”, știa că vrea să fie actriță. Iar momentul decisiv s-a petrecut în sala de spectacol, când a văzut-o pe Marieta Deculescu interpretând rolul Necunoscutei din „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian. Aceea a fost clipa în care magia teatrului a devenit, pentru ea, destin.
După absolvirea liceului „Oltea Doamna” din Iași, în 1960, Rodica Mandache vine la București pentru a da examen la I.A.T.C., cu o baladă de Nina Cassian care „nu i se prea potrivea”. Cum era tradiția vremii, înaintea examenului se ținea o perioadă de pregătire. Regizorul Alexandru Finți i-a văzut sclipirea, i-a îndrumat pașii și, mai târziu, i-a oferit un rol principal la Teatrul Național.
A absolvit Secția de Actorie a Facultății de Teatru din cadrul I.A.T.C., la clasa profesorilor Octavian Cotescu și Pop Marțian. Drumul ei spre teatru – acel labirint fascinant, cu intrare clară, dar fără ieșire pentru cei ce i se dăruiesc – devenise ireversibil.
Actriță completă, complexă, cu o respirație scenică rară, Rodica Mandache trece cu naturalețe de la comedie la dramă, de la Molière la Bulgakov, ca o revărsare multicoloră de curcubeu. A strălucit pe scena Teatrului Odeon, dar și pe scenele altor șapte teatre importante.
Colaborările internaționale au adus-o în 4 producții remarcabile: Maestrul și Margareta, Visul unei nopți de vară, Delir în doi, în trei, în câți vrei și Lumânările ard până la capăt.
Pe marele și micul ecran, Rodica Mandache a fost o prezență discretă, dar marcantă, în peste 30 de producții, de la Un surâs în plină vară, Iarna bobocilor, Iarba verde de acasă, Buletin de București, până la montări TV ca Visul unei nopți de vară.
Premiile au venit firesc, ca o recunoaștere a unei munci neobosite: în 2007, premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Ada, în joi.mega.Joy), în 2009 premiul pentru întreaga activitate acordat de Primăria Municipiului București, și în 2013, premiul Confidențial pentru rolul din Un tramvai numit dorință, în regia lui Dinu Cernescu.