Portret de artist • Cineastul Cristian Mungiu
Anul 2007 a marcat consacrarea sa internațională, odată cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, câștigător al prestigiosului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes – o premieră pentru România.

Articol de AP, 27 aprilie 2025, 12:06 / actualizat: 27 aprilie 2025, 17:09
Născut la 27 aprilie 1968, la Iași, Cristian Mungiu este un reper al generației de cineaști postdecembriști, care au adus România în prim-planul cinematografiei mondiale.
După studii de Litere la Iași și de Regie la Academia de Teatru și Film din București, Cristian Mungiu și-a început cariera profesională ca profesor, asistent de regie în mari producții internaționale și jurnalist. Aceste experiențe diverse aveau să-i contureze stilul riguros, atent la detalii și profund ancorat în realitatea socială.
Anul 2007 a marcat consacrarea sa internațională, odată cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, câștigător al prestigiosului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes – o premieră pentru România.
Filmul a devenit repede o referință majoră în cinematografia europeană, fiind ulterior distins și cu numeroase alte premii internaționale, printre care trofeul Gopo pentru cel mai bun film și Premiul Goya pentru cel mai bun film european.
Succesul a continuat cu proiecte ambițioase precum „Amintiri din Epoca de Aur” (2009), o comedie inspirată din legendele urbane ale perioadei comuniste, și „După dealuri” (2012), care i-a adus premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes și a propulsat pe scena internațională două actrițe debutante, Cosmina Stratan și Cristina Flutur.
Cu „Bacalaureat” (2016), Mungiu a confirmat încă o dată măiestria sa regizorală, câștigând premiul pentru regie la Cannes. Filmul a fost ulterior desemnat cel mai bun film străin de prestigioasa National Society of Film Critics din SUA.
Activitatea sa a fost recunoscută și prin importante distincții: Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, Medalia „Crucea Casei Regale a României”, Legiunea de Onoare a Franței în grad de Cavaler și calitatea de membru al Academiei Americane de Arte și Științe Cinematografice.
Cristian Mungiu a fost de asemenea invitat în numeroase jurii internaționale, printre care Festivalurile de la Cannes și Shanghai, fiind considerat un lider al noii generații de cineaști europeni. Prin opera sa, a demonstrat că filmul românesc poate emoționa, provoca și cuceri publicul din întreaga lume.
La 57 de ani, Cristian Mungiu rămâne un reper de rigoare, finețe artistică și curaj cinematografic.