Portret de artist • Naistul Gheorghe Zamfir
Cariera sa remarcabilă se întinde pe 6 decenii, acoperă toate continentele și rupe bariere muzicale.

Articol de AP, 6 aprilie 2025, 10:32 / actualizat: 6 aprilie 2025, 14:26
Născut la 6 aprilie 1941, în micul oraș dâmbovițean Găești, Gheorghe Zamfir este cel mai cunoscut naist din istorie.
Copil atras de muzica lăutarilor, el a visat să cânte la acordeon și a ajuns, printr-un concurs de împrejurări, în clasa de nai a profesorului Fănică Luca, unde își descoperă vocația.
Cariera sa remarcabilă se întinde pe 6 decenii, acoperă toate continentele și rupe bariere muzicale.
Zamfir nu doar cântă la nai. Îl modifică radical. Îi extinde gama tonală, creează naiuri noi – de la soprano la contrabas – și îl introduce în genuri muzicale în care naiul nu fusese nici măcar imaginat: muzică clasică, barocă, pop, rock, jazz. Creează stilul „Nai-orgă” și transformă instrumentul tradițional românesc într-un simbol global.
Este descoperit în anii ’60 de etnomuzicologul elvețian Marcel Cellier și devine rapid o senzație internațională. Concertează pe marile scene ale lumii, de la Carnegie Hall la Vatican, de la Paris la Tokyo. Colaborează cu compozitorul James Last, cântă pentru împărați, papi și președinți.
Hiturile sale, precum „Eté d’amour” și „The Lonely Shepherd”, intră în topuri internaționale.
În 1982, dedică un concert lui Dumnezeu, în plin comunism.
Gestul îl aduce în dizgrația regimului și, de aceea, pleacă în exil. Își continuă cariera din străinătate, iar în 1986 i se naște un fiu în Canada. În 1990, revine în România, dar se confruntă cu probleme financiare generate de un litigiu cu autoritățile fiscale din Franța. Cu toate acestea, nu încetează să compună, să inoveze, să concerteze.
Gheorghe Zamfir este autorul a peste 300 de lucrări și are un palmares impresionant: peste 190 de discuri înregistrate, 120 de milioane de albume vândute, 120 de discuri de aur și platină.
Maestrul a colaborat cu orchestre de prestigiu și a interpretat lucrări de la Vivaldi și Bach, până la Beatles sau Elton John. A participat la coloanele sonore ale unor filme celebre, precum „Once Upon a Time in America”, „Karate Kid” și „Kill Bill”.
Pe lângă muzică, Gheorghe Zamfir a scris cărți, versuri și eseuri, și a expus pictură în România și în străinătate. În 2003, construiește „Gigantul”, un nai cu 42 de tuburi, cel mai mare pe care l-a creat vreodată.
Gheorghe Zamfir rămâne o figură emblematică a culturii române, artistul care a transformat un instrument minor într-un fenomen global.