Ascultă Radio Vacanța Live

Portret de artist • Zoia Alecu

Artista este laureată a Premiilor Muzicale Radio România.

Portret de artist • Zoia Alecu
Foto: Facebook | Zoia Alecu

Articol de AP, 10 ianuarie 2025, 08:39 / actualizat: 10 ianuarie 2025, 14:36

Apreciată cântăreață, compozitoare și textieră de muzică folk și rock, Zoia Alecu s-a născut pe 10 ianuarie 1956, la București.

Artista a urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu”, unde a studiat vioara, cu toate că tatăl ei ar fi dorit să cânte la violoncel, unde a cunoscut-o pe Crina Mardare.

Zoia Alecu a renunțat la școala de muzică și a ales o pregătire la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, iar apoi la Liceul „Gheorghe Lazăr”. La 16 ani, și-a cumpărat prima sa chitară, strângând bani din donări de sânge repetate.

Muziciana a început să compună piese în stil folk, pe versuri proprii.

În octombrie 1973, Zoia Alecu cântă la Club A, la invitația lui Doru Stănculescu.

A fost momentul în care artista și-a început cariera în muzica folk.

În ianuarie 1974, tot la invitația lui Doru Stănculescu, Zoia Alecu ajunge să cânte în Cenaclul Flacăra, chiar dacă nu rămâne decât până în primăvara aceluiași an. Trebuie menționat faptul că la Cenaclul Flacăra, Zoia debutează în aceeași seară cu Nicu Alifantis. Din primăvara anului 1974, Zoia Alecu începe să cânte la Cenaclul „Viața studențească și amfiteatrul artelor”.

Timp de trei ani, a compus muzică de scenă pentru Teatrul „Nottara” din București.

Artista a devenit o prezență obișnuită la Club A, Club Z și în alte locații de concert din Capitală, cântând de regulă în deschiderea recitalurilor unor formații rock cunoscute în epocă, precum Phoenix, Progresiv TM, Pro Musica, Basorelief și Compact.

În 1986, Zoia Alecu a fost invitată de Crina Mardare să se alăture formației Sfinx, ca urmare a plecării Elenei Perianu.

Formația se afla la acel moment, într-un turneu în Danemarca.

Zoia Alecu rămâne în formația Sfinx până la dizolvarea ei la începutul anilor ’90. La puțin timp, se alătură noului proiect lansat de bateristul grupului Sfinx Mișu Cernea, numit Sfinx Experience.

Turneele în Europa continuă până în 1997, când formația revine în țară. La un moment dat, un reprezentant al casei de discuri britanice EMI oferise un contract pentru Alecu și Mardare cu condiția de a părăsi Sfinx Experience, fapt care nu s-a petrecut.

Participă la cele două albume lansate de Sfinx Experience, „Balkano” (1999) și „Sfinxstanbul” (2001), contribuind inclusiv la partea de compoziție. Zoia Alecu rămâne membră Sfinx Experience până în anul 2005, când formația se desființează.

În 2006 se întoarce la „prima sa dragoste”, muzica folk, lansând primul album de autor intitulat „Vino aici”, editat la casa de producție OVO Music, aparținând cântărețului Ovidiu Komornyik.

În ciuda faptului că este o textieră prolifică, cu aproximativ două sute de texte dedicate diverșilor interpreți români, Zoia Alecu nu a lansat vreun material discografic în nume propriu mai devreme de februarie 2007.

Albumul „Vino aici” reprezintă debutul discografic al artistei, după 34 de ani de la debutul scenic. „Vino aici” conține zece piese, fiind realizat cu sprijinul producătorului Ovidiu Komornyik, proprietarul casei de discuri OVO Music.

Pe disc apar atât piese scrise de Alecu în anii tinereții, reorchestrate (inclusiv o piesă ale cărei versuri le-a scris la nouă ani), cât și compoziții recente.

Piesa care dă numele albumului a fost compusă în vara lui 2006.

În februarie 2009, a a apărut al doilea album semnat Zoia Alecu, intitulat „Cărări de maci”.

În 2012, apare albumul „Printre lupi”, iar trei ani mai târziu, al patrulea disc, intitulat „Să ierți”. Ambele materiale discografice au fost lansate sub egida OVO Music.

Portret de artist • Compozitorul şi textierul Henry Mălineanu
Portrete marți, 25 martie 2025, 13:07

Portret de artist • Compozitorul şi textierul Henry Mălineanu

Maestrul rămâne o figură emblematică a muzicii ușoare românești, care a îmbinat armonios talentul componistic cu rafinamentul versurilor....

Portret de artist • Compozitorul şi textierul Henry Mălineanu
Portret de scriitor • Poeta Ana Blandiana
Portrete marți, 25 martie 2025, 08:39

Portret de scriitor • Poeta Ana Blandiana

Ana Blandiana rămâne una dintre cele mai puternice voci ale poeziei feminine românești. Pe numele său real Otilia Valeria Coman, Ana Blandiana...

Portret de scriitor • Poeta Ana Blandiana
Potret de artist • Cântărețul Mircea Vintilă
Portrete duminică, 23 martie 2025, 15:14

Potret de artist • Cântărețul Mircea Vintilă

Născut pe 23 martie 1949, la București, muzicianul are o carieră marcată de cântece ce au devenit veritabile imnuri pentru generații. Cu o voce...

Potret de artist • Cântărețul Mircea Vintilă
Portret de artist • Actrița Tora Vasilescu
Portrete sâmbătă, 22 martie 2025, 09:40

Portret de artist • Actrița Tora Vasilescu

De-a lungul carierei, marea atristă a strălucit atât în teatru, cât și în film, colaborând cu regizori de referință. Tora Vasilescu este...

Portret de artist • Actrița Tora Vasilescu
Portrete vineri, 21 martie 2025, 11:29

Portret de artist • Cântărețul Adrian Despot

Cu o carieră de peste două decenii, solistul trupei Vița de Vie rămâne un reper al muzicii rock românești, inspirând prin autenticitate,...

Portret de artist • Cântărețul Adrian Despot
Portrete joi, 20 martie 2025, 10:01

Portret de artist • Soprana Felicia Filip

Soprana a fost aclamată pentru interpretările sale memorabile, în special pentru rolul Violettei din „La Traviata”. Născută la 20...

Portret de artist • Soprana Felicia Filip
Portrete miercuri, 19 martie 2025, 12:51

Portret de artist • Actorul Constantin Dinulescu

La finalul facultății, maestrul a fost repartizat la Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iași, unde și-a adus contribuția...

Portret de artist • Actorul Constantin Dinulescu
Portrete marți, 18 martie 2025, 11:14

Portret de artist • Compozitorul Horia Moculescu

De-a lungul anilor, a creat sute de melodii, multe dintre ele devenind șlagăre interpretate de artiști celebri, precum Angela Similea, Mirabela...

Portret de artist • Compozitorul Horia Moculescu