Portret de campion • Tenismenul Horia Tecău
Sportivul are în palmares şi trei trofee de Grand Slam, în 2012 la Australian Open (la dublu mixt), în 2015 la Wimbledon şi în 2017 la US Open (ambele la dublu masculin).
Articol de AP, 19 ianuarie 2025, 14:18
Vicecampion olimpic, Horia Tecău s-a născut în 19 ianuarie 1985, la Brașov.
Pe lângă numeroase turnee câştigate, sportivul are în palmares şi trei trofee de Grand Slam, în 2012 la Australian Open (la dublu mixt), în 2015 la Wimbledon şi în 2017 la US Open (ambele la dublu masculin).
La vârsta de 14 ani, s-a clasat pe primul loc, alături de Florin Mergea, la europenele pentru juniori de la San Remo. În competițiile de juniori la dublu, cei doi au devenit, în 2002 si 2003, campioni la Wimbledon și finaliști la Australian Open.
2010 a fost un an foarte bun pentru Horia Tecău, începând cu primul său titlu la dublu, chiar în luna ianuarie, când alături de neo-zeelandezul Marcus Daniell a câștigat turneul de la Auckland.
Mai apoi, a urmat un parteneriat de succes cu suedezul Robert Lindstedt, alături de care a triumfat în turneele de la Casablanca și ‘s-Hertogenbosch.
La Wimbledon, Horia Tecău a ajuns din nou în finală, la opt ani după succesul de la juniori. A făcut pereche cu același Lindstedt, cei doi jucând cu trofeul pe masă, dar au fost învinși în trei seturi de perechea alcătuită din Jürgen Melzer și Philipp Petzschner.
Tecău a continuat în startul anului 2011 parteneriatul cu Lindstedt, cei doi ajungând la începutul lunii ianuarie în finala turneului de la Brisbane, în care au abandonat, din cauza unei accidentări la gambă a suedezului. Problemele medicale ale scandinavului i-au împiedicat pe cei doi să își apere trofeul în turneul de la Auckland. La primul Grand Slam al anului, la Melbourne, pereche Tecău-Lindstedt a fost desemnată cap de serie numărul 11, dar cei doi au abandonat în primul tur, din cauza aceleiași accidentări a suedezului. După acest turneu, Lindstedt a luat o pauză mai lungă pentru a se recupera.
Cu belgianul Dick Norman, Horia Tecău a luat startul în turneul de la Zagreb, cei doi câștigând finala în fața perechii desemnate cap de serie numărul unu, alcătuită din spaniolii Marcel Granollers și Marc López.
Horia Tecău și-a început anul 2012 cu prima lui victorie într-un turneu de mare șlam. Pe 29 ianuarie câștigă împreună cu partenera sa, americanca Bethanie Mattek-Sands, finala de dublu mix a turnelui Australian Open disputată la Melbourne, Australia. Alături de partenerul său obișnuit Robert Lindstedt, a câștigat 4 turnee: BRD Năstase-Țiriac Trophy, UNICEF Open, SkiStar Swedish Open și Western & Southern Open, a disputat finale la Rotterdam pierdută în fața cuplului Michael Llodra / Nenad Zimonjic, Australian Open pierdută în fața fraților Bryan și o finală la Mutua Madrid Open, pierdută în fața cuplului Mariusz Fyrstenberg / Marcin Matkowski aceasta fiind prima sa finală de Masters.
La Jocurile Olimpice de vară din 2016, Horia Tecău a cucerit medialia de argint împreună cu Florin Mergea.
Campionul şi-a anunţat încheierea carierei de jucător, în 2021, la vârsta de 36 de ani, într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.
„Multe emoţii curg în acest moment. Sunt recunoscător. Pentru călătorie, pentru ceea ce am trăit, pentru oamenii pe care i-am întâlnit. Sportul a fost locul meu de joacă, şcoala mea, m-a învăţat să visez, să cred şi să mă perfecţionez în timp. Energia terenului de tenis şi a iubitorilor tenisului m-a oferit o imensă recompensă şi voi păstra acest sentiment pentru totdeauna. Acum a venit timpul să mă bucur de viaţă în alt mod şi să transform toată această energie într-o nouă formă”, a scris atunci Horia Tecău.