14 zimbri aduși în România din Germania şi Suedia
14 zimbri au fost aduşi din Germania şi Suedia, în cadrul unui proiect prin care se propune creşterea populaţiei de zimbri din Munţii Ţarcu.
Articol de M P, 6 iunie 2024, 20:00
Un număr de 14 zimbri au fost aduşi în România din Germania şi Suedia, în cadrul unui proiect intitulat ”LIFE with Bison”, cofinanţat de Uniunea Europeană, care îşi propune translocarea a 40 de zimbri în următorii cinci ani şi să crească populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu, până în 2029, la peste 250 de exemplare.
România are, în prezent, aproximativ 300 de zimbri aflaţi în libertate, dispersaţi în Munţii Ţarcu, Parcul Vânători-Neamţ şi Munţii Făgăraş, informează Radio România Reșița.
Cei 14 zimbri au fost translocaţi în România prin două transporturi (unul din Germania, cu 10 zimbri venind de la centrele Kiel, Sababurg, Wielburg şi Donaumooş şi unul din Suedia, cu 4 zimbri de la centrul Avesta).
Cele două operaţiuni au fost asigurate de Hunland, companie specializată în transport de animale, şi au inclus opriri regulate pentru a asigura bunăstarea animalelor.
„WWF România (Fondul Mondial pentru Natură) în parteneriat cu Rewilding România au supravegheat cu succes translocarea a 14 zimbri, 10 provenind din Germania și 4 din Suedia, în Carpații Meridionali, marcând primele transporturi din proiectul LIFE with Bison. Astfel la zece ani de la prima relocare, populația de zimbri liberi din Munții Țarcu a depășit 190 de indivizi fiind cea mai mare din România. Exemplarele translocate au fost atent selecționate în funcție de vârstă și proveniență astfel prin introducerea lor ne asigurăm că populația viitoare va fi mai sănătoasă și cu o capacitate sporită de a se adapta vieții în sălbăticia Carpaților. Zimbrii translocați se află în prezent într-o zonă special amenajată unde sunt monitorizați de către ranger și medicul veterinar pentru a li se asigura o tranziție lină la noul mediu. După 21 de zile, animalele se vor alătura populației existentă”, a declarat Cristina Curelea, reprezentant Rewilding România.
Lansat la sfârşitul lunii martie, proiectul îşi propune să crească populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu, în următorii cinci ani, vizând să depăşească 250 de exemplare până în 2029.
Mai multe informații AICI.