4 obiective din Mureș și 13 din Brașov participă la ”Noaptea muzeelor la sate”
Vizitatorii vor putea să descopere o lume neștiută a spațiului rural.
Articol de vnatea, 28 august 2023, 11:16 / actualizat: 1 septembrie 2023, 10:56
Rețeaua Națională a Muzeelor din România organizează în primul week-end de luna viitoare, un program inedit menit să susțină dezvoltarea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale. La prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate, unde vor fi puse în evidență colecțiile și patrimoniul cultural din mediul rural.
36 de județe s-au înscris până acum cu circa 100 de obiective ce vor putea fi vizitate de turiști în seara zilei de 2 septembrie, aflăm de la coordonatorul programului, Dragoș Neamu:
Este un eveniment unic, în primul rând, pentru că n-o să-l mai vedeți replicat nicăieri în Europa. Este o idee la care noi am meditat de ceva vreme. Practic, reprezintă un fel de soră mai mică a Nopții Muzeelor clasic, un eveniment pe care, de asemenea, îl organizăm încă din 2009, și se adresează exclusiv muzeelor private sau de stat, caselor memoriale și tuturor obiectivelor de patrimoniu de orice fel care se află î mediul rural românesc în toată țara.
La ”Noaptea muzeelor la sate”, județul Mureș participă cu patru obiective turistice din zona rurală: Biserica Unitariana din Săvârșin, Biserica fortificată din Apold, Castelul Rákóczi din Gurghiu și Colecția etnografică din Boiu.
Castelul Rákóczi-Bornemisza, Gurghiu, Mureș. Sursa foto: turismreghin.ro
Brașovul are 13 obiective participante precum muzee, colecții de artă tradițională, biserici fortificate dar și o fierărie (Fierăria lui Lazăr din Șona) și un serviciu de pompieri (din satul Cobor).
Vizitatorii vor putea să descopere o lume neștiută a spațiului rural în toate județele, mai spune Dragoș Neamu.
Serviciul de pompieri din Cobor, jud. Brașov. Sursa foto: noapteamuzeelor.org
Din Harghita nu a fost înscris nici un obiectiv în program, în schimb Covasna participă cu Casa memorială Romulus Cioflec din Araci.
Casa memorială Romulus Cioflec, din Araci. sursa foto: Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni
Toate obiectivele ce pot fi vizitate în seara zilei de 2 septembrie se găsesc pe site-ul oficial al evenimentului, www.noapteamuzeelor.org , programul de vizitare fiind diferit la fiecare locație în parte.
Rețeaua Radio România Regional este partener media al evenimentului.
Cristina Bulbescu, Radio România Tg. Mureș