Academia de Arte „Lugoj Clasic”, la a doua ediție
Structurată în două secţiuni, prima dedicată tinerilor cântăreţi de operă şi studenţilor disciplinei canto, iar cea de a doua elevilor, ediţia 2023 a Academiei oferă cursuri gratuite, susţinute de reputaţi artişti.
Articol de AP, 27 iulie 2023, 15:48
În perioada lunilor august şi septembrie, Asociaţia Enthousiasmos cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj organizează cea de a doua ediţie a Academiei de Arte „Lugoj Clasic”, care însumează activităţi de formare şi de perfecţionare în arta muzicii.
Structurată în două secţiuni, prima dedicată tinerilor cântăreţi de operă şi studenţilor disciplinei canto, iar cea de a doua elevilor, ediţia din acest an oferă cursuri ce vor fi susţinute de reputaţi artişti din domeniile canto, cor, muzică instrumentală, dar şi lecţii de teoria muzicii şi jocuri pentru dezvoltarea auzului.
Proiectul este finanţat din bugetul local al municipiului Lugoj.
„Prin studiu, perseverenţă, creativitate şi colaborare, motivăm dorinţa tinerilor de a fi creatori de artă şi de evenimente artistice de înaltă clasă. Ne dorim să fim un loc în care fiecare participant să îşi găsească potenţialul de a străluci. Inspirând şi susţinând talentul tinerilor muzicieni, construim artişti pregătiţi pentru cariere artistice ale viitorului, iar prin proiectele noastre artistice, transformăm aspiraţiile în acţiune”, declară mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al Academiei de Arte „Lugoj Clasic”.
Iniţiativă începută în anul 2022, Academia de Arte Lugoj Clasic a organizat două coruri de copii pentru grupe diferite de vârstă, în cadrul cărora activează 85 de membri sub coordonarea prof. Claudia Creţiu. În mai puţin de un an, corul mare (al elevilor cu vârste între 9 şi 18 ani) a participat la cinci competiţii naţionale şi internaţionale, la toate obţinând premii. În anul 2023, Academia oferă elevilor activităţi în cadrul celor două ansambluri corale, cursuri de canto, teoria muzicii şi jocuri muzicale dar şi lecţii de pian, chitară, vioară, şi clarinet. Mentorii programului sunt reputaţi artişti şi profesori de specialitate, dintre care menţionăm pe Dr. Drd. Aura Twarowska (canto), Sorin Coliban (canto), Dr. Dragoş Mihăilescu (pian), Ion Dorobanţu (chitară), Alexandra Crişan (vioară), Florin Dan Catina (clarinet), Claudia Creţiu (cor), cărora li se vor alătura pianiştii corepetitori Raluca Miclăuş, Traian Moldovan şi Alexandru Reisz.
Un capitol special îl reprezintă cursul de măiestrie dedicat tinerilor cântăreţi de operă, care va avea loc, în perioada 18-26 septembrie, la Casa Bredicenilor şi la Clubul Copiilor din Municipiul Lugoj sub coordonarea oferită de bas-baritonul Sorin Coliban, solist al operei de Stat din Viena şi de mezzosoprana Aura Twarowska, renumita solistă internaţională de operă. Lor li se va alătura pianistul Traian Moldovan, care va asigura acompaniamentul pe întreaga durată a cursurilor.
Participarea este gratuită şi presupune înscrierea printr-o preselecţie pe baza unei biografii a candidatului şi a unei înregistrări audio sau video, cu o durată maximă de 5 minute.