Activitate seismică intensă pe Santorini: Autoritățile închid școlile și avertizează populația
Mii de persoane au părăsit insula Santorini din cauza unei serii de seisme fără precedent, care continuă să afecteze regiunea.
Articol de M P, 5 februarie 2025, 08:30
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini în ultimele zile, în urma unei serii de seisme care a continuat și marți, un fenomen considerat fără precedent de specialiști.
Aproximativ 5.755 de pasageri au plecat cu feriboturile care leagă insula vulcanică de alte zone din arhipelag, iar compania aeriană Aegean Airlines a evacuat 1.294 de persoane către Atena, organizând inclusiv cinci zboruri suplimentare pentru a face față cererii, informează Agerpres.
Activitatea seismică a fost extrem de intensă începând de vinerea trecută, fiind înregistrate sute de cutremure la intervale de doar câteva minute în apele dintre Santorini și Amorgos.
Mai mult de jumătate dintre seisme au avut o magnitudine de peste 3, iar marți dimineață s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4,7, conform Centrului Seismologic Euro-Mediteraneean (EMSC).
În contextul acestui fenomen, autoritățile au închis școlile din Santorini și din insulele vecine Ios, Amorgos și Anafi, iar populația a fost sfătuită să evite zonele de coastă din cauza riscului de alunecări de teren.
Într-o zonă de aproximativ 1.000 km² în jurul insulei, între 24 ianuarie și 4 februarie, au fost înregistrate nu mai puțin de 750 de cutremure.
Seismologii avertizează că activitatea ar putea continua zile sau chiar săptămâni înainte de a se diminua.
Situată la intersecția plăcilor tectonice africană și eurasiatică, Grecia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure din Europa.
Santorini, cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istorie, în jurul anului 1600 î.Hr., iar ultima erupție majoră a avut loc în 1950.
Pe insulă locuiesc aproximativ 15.500 de rezidenți, alături de numeroși lucrători sezonieri din industria ospitalității.