„AGIGEA – NATURĂ și EDUCAȚIE”, la Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea”
Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează sâmbătă, 7 octombrie 2023, începând cu ora 13.00, evenimentul „AGIGEA – NATURĂ și EDUCAȚIE”.
Articol de Radio Vacanța, 7 octombrie 2023, 10:46 / actualizat: 7 octombrie 2023, 15:48
Publicul de toate vârstele este invitat, în spațiul generos al Stațiunii Biologice, la o după-amiază de educație non-formală în natură.
Evenimentul va începe cu un atelier de hrănitori pentru păsări, la care participanții vor avea la dispoziție materiale reciclabile și vor asculta povești și legende despre păsări și insecte, informații utile si idei folositoare pentru a face mai ușoară viața pentru păsări (și nu numai) în sezonul rece.
Începând cu ora 16.00, voluntarii Rezervației „Dunele Marine de la Agigea” vor ghida vizitatorii în tururi pe aleea tematică, unde vor putea observa păsările și alte animale din rezervație, dar vor putea vedea și cum se pregătește natura pentru perioada de toamnă – iarnă. Pe toată durata evenimentului se pot vizita standurile educative, unde vor fi disponibile informații despre păsări, insecte și herpetofaună în sezonul de toamnă/iarnă.
Atelierele de reciclare creativă din materiale găsite în curtea Stațiunii de Cercetare vor completa evenimentul dedicat naturii la început de sezon rece.
Evenimentul este organizat de Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea”, Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și este dedicat copiilor și adulților, deopotrivă.
Participarea la eveniment este gratuită.
Ștațiunea Biologică Marină „Prof. Ioan Borcea” Agigea a fost înființată în 1926 de emeritul Profesor Dr. Ioan Borcea, pentru studierea ecosistemelor marine din Marea Neagră. În prezent, Stațiunea desfășoară studii ornitologice, entomologice, botanice, ecotoxicologice și de biologie marină, pentru a pune în evidență relațiile ecologice și biodiversitate în partea de est a României.
Evenimentul „AGIGEA – NATURĂ și EDUCAȚIE” va fi organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră. Acest proiect este derulat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.