Amenzi de peste 6,5 milioane de lei, aplicate agenților economici de la deschiderea Comandamentului LITORAL
La o lună și jumătate de la deschiderea Comandamentului Litoral ANPC, amenzile aplicate agenților economici de la malul mării depășesc 6,5 milioane de lei. Printre neregulile grave constatate, se numără mâncarea congelată și păstrată din sezonul trecut – a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu
Articol de Adina Sîrbu, 1 august 2023, 11:54
Rep.: Până acum, care au fost cele mai grave deficiențe pe care le-ați constatat pe litoral?
Horia Constantinescu: Faptul că în continuare se congelează feluri de mâncare preparate și puse în congelator din sezonul precedent, faptul că nu există personal calificat suficient pentru ceea ce își doresc să pună în fața turiștilor operatorii economici. Și este adevărat, nu generalizez, ci doar în cazurile pentru care s-au aplicat sancțiuni, este cutremurător faptul că, în continuare, vorbim de un litoral al contrastelor, așa cum am tot spus-o în spațiul public – lângă investiții majore, frumoase și care fac cinste acestei zone, își desfășoară activitatea operatori economici total neprofesioniști sau, și dacă au acumulat o oarecare experiență, pare să nu fie una pozitivă. Suntem aici și sperăm ca la un moment dat să fim împreună toate autoritățile, așa cum s-a dovedit că se poate în cazul azilelor, și, umăr la umăr, să pietonăm litoralul și, bineînțeles, alături de asociațiile patronale de profil, să reușim să recalibrăm oferta de servicii și de produse din zona Limanu, Vama Veche, până în Năvodari, pentru că întreg litoralul românesc decontează, din păcate, proasta gestionare a afacerilor de către unii dintre operatorii economici.
Rep.: Ce recomandări aveți pentru turiștii de pe litoral, la ce trebuie să fie atenți?
Horia Constantinescu: În primul rând, să nu facă niciun rabat de la a se respecta pe ei înșiși și, în momentul în care ajung în camera de hotel, să verifice dacă acolo este o curățenie așa cum și-o imaginează și cum au dreptul să le fie oferită, o saltea curată, o cameră aerisită, fără infiltrații, fără niciun fel de rabat de la exigențele normale ale unui turist civilizat, să nu consume mâncare păstrată, depozitată sau prezentată în condiții neconforme, în bătaia soarelui, a prafului sau a insectelor, să nu încurajeze comerțul ambulant, să pună mâna pe oricare dintre aplicațiile autorităților de control și să transmită mesaje acolo unde constată că nu le sunt respectate drepturile și, bineînțeles, să nu ezite să refuze oricare dintre serviciile sau produsele neconforme ce le-ar fi puse la dispoziție, pentru că nu au nicio obligație să încurajeze compromisul de niciun fel.
Interviu realizat de Adrian Băncilă, Foto: control ANPC