ARAD: Toamna, în grădina Castelului de la Macea
Grădina Castelului de la Macea, din județul Arad, se transformă într-un peisaj de basm în lunile de toamnă.
Articol de Mihaela Ioncelescu, 1 noiembrie 2023, 08:49
Unul dintre obiectivele turistice care pot fi vizitate într-o scurtă vacanță de toamnă este grădina castelului de la Macea, din județul Arad.
Grădina Botanică “Pavel Covaci” de la Macea a îmbrăcat culorile toamnei, devenind un spațiu atractiv pentru plimbări în aer liber și pentru sesiuni de fotografii.
Grădina are o suprafață de 21,5 hectare, iar aici sunt amenajate mai multe sectoare care atrag vizitatorii. În vechiul pavilion de vânătoare, au fost amenajate Muzeul Botanic, Colecţia de seminţe, Herbarul, Muzeul Etnografic şi Muzeul Cinegetic.
În anul 1986 a fost înființat un alpinariu unde se găsesc specii rare precum floarea de colț, garofiţa Pietrei Craiului sau ochiul boului, informează Radio România Timișoara.
Aleea principală a Grădinii este mărginită de gardurii vii de cimişir și de cireş japonez. Tot aici se găsește sectorul plantelor ornamentale, grupate după originea geografică. Colecţia a fost înfiinţată în 1984, extinsă pe parcurs şi în prezent ocupă o suprafaţă de 0,2 ha şi cuprinde circa 240 de specii floricole.
Sectorul „Legenda” amenajat pe o suprafaţă de 0,5 ha, este atracția copiilor, întrucât arbuștii sunt tunși ca să înfățișeze personaje și povești și basme. De asemenea, unele amenajări ne duc cu gândul la istorie, fiind amenajate Monumentul de Adamclisi, Piramidele și Sfinxul.
Poiana “Eminescu” cuprinde amenajări legate de creaţia marelui nostru poet naţional, dintre care amintim: „Aleea cu plopii fără soţ”, trei momente din poemul „Luceafărul” redate cu ajutorul plantelor prin tundere, un pâlc de mesteceni care aminteşte de „Pădurea de argint”. Această poiană este încadrată de doi tei monumentali, teiul fiind iubit şi cântat de poet.
Colecţia dendrologică, este sectorul cel mai reprezentativ din punct de vedere ştiinţific, înfiinţat în 1969, pe o suprafaţă de 3,5 de hectare.
Vizitatorii pot ajunge cu autoturismul de la Arad, iar drumul durează aproximativ 30 de minute.
Pentru informații suplimentare sau vizite de grup organizate, detalii pot fi obținute de pe pagina https://macea.uvvg.ro/contact/ https://macea.uvvg.ro.
Sursa foto: Aradon.ro