Ascultă Radio Vacanța Live

Arte vizuale şi muzică simfonică, în septembrie la TM2023

Publicul este invitat să se bucure de un început de toamnă cât mai împlinit cultural, artistic şi emoţional, potrivit organizatorilor.

Arte vizuale şi muzică simfonică, în septembrie la TM2023
Foto: Facebook/2023 Timisoara

Articol de AP, 30 august 2023, 22:26

Luna septembrie a anului în care Timişoara este capitală europeană a culturii invită publicul să rămână conectat la arte vizuale şi muzică simfonică, iar TM2023 continuă cu festivaluri europene de teatru, conferinţe despre patrimoniu, târguri de viniluri, mult aşteptata expoziţie Brâncuşi şi Festivalul Enescu.

Într-un melanj creativ şi complex, luna septembrie readuce atât timişorenii, cât şi turiştii la realitatea culturală a oraşului, după un august plin de festivaluri în aer liber, activităţi outdoor şi multă energie bună.

Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site.

Institutul Francez din Timişoara organizează, în perioada 1 – 3 septembrie, cea de-a 12-a ediţie a evenimentului Harababura Vintage Fair, un eveniment devenit deja tradiţie, care înglobează o platformă online de fotografie şi fashion sustenabil şi un târg de viniluri şi cărţi. În acest an, în cadrul Harababura Vintage Fair, vor avea loc sâmbătă, 2 septembrie, concerte orientale susţinute de trupele Ko Shin Moon din Franţa şi K not K din România.

De asemenea, performance-ul de dans contemporan Be the storm, dezvoltat de Moveo Company, care urmăreşte dinamica de la o viaţă lipsită de griji la adevărata cunoaştere proprie, se va desfăşura vineri, 1 septembrie, de la ora 19:30, în Piaţa Sf. Gheorghe din Timişoara, iar intrarea este liberă.

O noutate absolută pentru Timişoara, Festivalul Internaţional George Enescu vine în vizită cu Ensemble Intercontemporain, care va deschide acest eveniment printr-un concert susţinut pe data de 3 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Iar luni, 4 septembrie, în cadrul festivalului, publicul se poate bucura de un concert inedit alături de Fine Arts Quartet, cvartetul de coarde american cu o istorie impresionantă, care a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern sau Yehudi Menuhin şi care va interpreta lucrări de la W.A. Mozart la Philip Glass.

Într-un registru asemănător, Ecoul Sinagogilor se va desfăşura între 4 – 7 septembrie, în oraşe din vestul ţării, unde vor ajunge în faţa publicului Cvartetul Bălănescu, alături de prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai, prin Asociaţia Pantograf, care continuă să aducă în prim-plan poveştile şi emoţiile care însoţesc sinagogile şi spaţiile sacre. De asemenea, pe data de 6 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, binecunoscuta formaţie Romanian Chamber Orchestra invită spectatorii la o experienţă unică, printr-un concert plin de emoţie şi măiestrie, adresat familiilor, pentru care biletele pot fi achiziţionate în avans.

Continuând periplul cultural şi memorialistic, între 4 septembrie şi 6 octombrie se desfăşoară Duşmance ale poporului, o expoziţie a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, la sediul Memorialul Revoluţiei din Timişoara. Şi, începând cu 14 septembrie şi până pe data de 14 octombrie, va avea loc şi expoziţia CREDINŢĂ. ÎNCREDERE. CLANDESTINITATE, care aduce laolaltă munca istoricilor, antropologilor, curatorilor şi artiştilor pentru a pune vizitatorul faţă în faţă cu un patrimoniu cultural dificil, (re)constituit din imagini realizate sau adunate de către poliţiile secrete din patru ţări: România, Ungaria, Republica Moldova şi Ucraina, provocând privitorii la o reconsiderare a relaţiei cu trecutul recent. De asemenea, Performing 89. Stări de deziluzie continuă la Faber seria de expoziţii-dosar deschisă de Institutul Prezentului în 2019. Gândite ca platforme de cercetare şi prezentare, expoziţiile-dosar sunt dedicate unor momente ale istoriei culturale recente, facilitând publicului larg accesul la o serie de materiale şi lucrări recuperate şi readuse în prim-plan.

Într-o locaţie cu totul diferită şi din alt registru, la MV Sci-Art Center va avea loc pe data de 2 septembrie un workshop de scriere creativă cu Cristi Vicol: Misiune AI: Călătorii imaginare în universul Inteligenţelor Artificiale, o explorare captivantă a genului science-fiction şi o călătorie în viitor sau în spaţii intergalactice. Tot din sfera ştiinţifică, dar fără fantastic, UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge poate fi vizitată la Cazarma U până în data de 10 septembrie. Expoziţia prezentată în premieră la Veneţia cu sprijinul Institutului Cultural Român spune povestea campusului UPT, cu accent pe personalităţile care au studiat sau au predat în UPT de-a lungul celor 100 de ani, prezentată sub forma unei benzi desenate realizate de artista timişoreană Sorina Vazelina

Tot din câmpul artelor vizuale, expoziţia Ingo Glass. Forme şi culori primare în spaţiu, găzduită de Cazarma U prin Fundaţia Triade, prezintă o sinteză a artei sculptorului Ingo Glass, originar din Timişoara. La puţin timp după moartea sculptorului, expoziţia este o revizitare a conceptelor sale predilecte, care revoluţionează spaţialitatea prin „desfacerea” bidimensionalului.

Din ciclul conferinţelor internaţionale, seria Conferinţelor Bright Cityscapes continuă la FABER pe 9 septembrie cu o conferinţă realizată în parteneriat cu Het Nieuwe Instituut din Rotterdam, deschizând un dialog despre designul contemporan în contextul economiei globale. MV Sci-art propune între 12 – 14 septembrie conferinţa Sci-art your life!, un spaţiu al învăţării, dialogului şi transferului epistemologic dintre ştiinţă şi artă, cu impact la nivel societal şi comunitar. Common Heritage – The Tale of Four Cities prezintă pe 15 septembrie un proiect prin care se unesc patru oraşe europene, legate prin aceeaşi moştenire arhitecturală comună, împărtăşind mai multe elemente de decor stil Secession. Este vorba despre oraşele Timişoara, Subotica, Szeged şi Odesa, iar proiectul urmăreşte analizarea modului în care acest stil arhitectural a fost influenţat de contextul socio-cultural specific al fiecărui oraş. Expoziţia Common Heritage – The Tale of Four Cities, va avea loc între 14 şi 19 septembrie, la Faber.

Tranzitând înspre o tonalitate rock, pe 6 septembrie, de la ora 19:00, în cadrul proiectului Time to Rock 2023, Iulius Town va găzdui un concert cu trupa Om la Lună, din Bucureşti, o trupă cu influenţe de la alternative şi indie, la post-punk şi electro-rock. În cadrul aceluiaşi eveniment, pe 10 septembrie va avea loc un concert Fanfare Ciocărlia, o legendă vie a fanfarelor balcanice, revenind la Timişoara prin Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş. Time to Rock va continua şi cu alte concerte – pe 16 septembrie, tot de la ora 19:00, va avea loc concertul trupei Omul cu Şobolani, iar pe 28 septembrie Casa Tineretului va găzdui un silent-concert cu trupele Eyedrops şi Delta pe Obraz, un concert care poate fi auzit doar în căşti, oferind astfel o experienţă muzicală intimă şi unică. În final de Time to Rock, pe 30 septembrie, de la ora 19:00, va avea loc concertul Trooper simfonic, o formaţie cu o carieră impresionantă de 28 de ani şi 10 albume de studio în spate, care îşi continuă călătoria muzicală cu o nouă capodoperă live.

În avanpremiera expoziţiei Brâncuşi la Timişoara, pe o perioadă de cinci luni, în fiecare joi, în Piaţa Unirii, între orele 20:00-22:00, artistul vizual Mihai Donici va realiza un proiect de 20 de expoziţii de etno-sculptură, un proiect care prefigurează lumea formelor brâncuşiene. Expoziţiile au şi rolul de a pregăti publicul autohton şi pe cel de tranzit cultural pentru receptarea contextualizată a expoziţiei Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale, al cărei aşteptat vernisaj va avea loc pe 30 septembrie. Curatoriată de Doina Lemny, expoziţia va aduce în atenţie diferite etape ale parcursului artistic al lui Brâncuşi, în acelaşi timp fiind expuse şi o selecţie de fotografii şi fragmente filmate de artist.

Între 15 şi 17 septembrie, la Palatul Ştefania, Asociaţia Foc şi Pară propune Cozzzmonautica, un eveniment care îşi propune să creeze şi să varieze un context propice pentru explorări mai degrabă ‘low tech – high concept’ şi să întreţină un dialog între artă şi ştiinţă. Din aceeaşi sferă, va avea loc între 14 şi 17 septembrie, la Cazarma U, VideoArt Garden, un eveniment dedicat artei video, într-un format de festival cu proiecţii în aer liber pe timp de noapte. Pe 19 septembrie poposeşte la Timişoara baletul de talie mondială, compania Bejart Ballet Lausanne, propunând la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” un spectacol susţinut de Gil Roman şi dansatorii săi, ce conservă opera lui Maurice Bejart, păstrand totodată vivacitatea spaţiului de creaţie.

Înspre finalul lunii, se vor desfăşura în cadrul TM2023 Zilele Culturale Maghiare, între 20 – 24 septembrie, în Piaţa Victoriei. Eveniment de anvergură care aduce în prim plan cultura, muzica, gastronomia şi tradiţiile maghiare, Zilele Culturale Maghiare Timişoara 2023 este o sărbătoare a multiculturalităţii care nu trebuie ratată. Luna continuă cu prima ediţie a Timişoara Music Awards, între 23 şi 24 septembrie, la Iulius Town şi Casa del Retro, un eveniment al cărui scop este recompensarea şi promovarea talentul autohton în cadrul unei gale.

O tradiţie deja pentru Timişoara, Festivalul SABOTAGE continuă între 22 şi 24 septembrie cu acelaşi demers de creştere a scenei muzicii electronice locale, ce se poziţionează la graniţa dintre muzică, artă şi tehnologie şi are loc în spaţii industriale. Festivalul propune în acest an trei direcţii: music arena, cu muzică electronică, sound art, experiment; knowledge arena, cu ateliere, discuţii, conferinţe; technology arena, cu arte multidisciplinare, video proiecţii şi instalaţii interactive. Într-un registru asemănător, kimaera / Unitatea centrală, va avea loc între 15 – 30 septembrie, prezentând 10 lucrări realizate de 10 artişti pe parcursul a doi ani, o meta-instalaţie digitală interactivă în care fiecare lucrare sau modul va fi funcţional ca parte, dar şi ca întreg, combinând vechile media cu cele digitale, spaţiul public al oraşului cu IoT, realitatea augmentată, imprimarea 3D, aplicaţii mobile şi NFT.

Din seria festivalurilor de teatru, Festivalul European de Teatru EUROTHALIA va avea loc între 20 – 30 septembrie. Organizată de Teatrul German de Stat din Timişoara, cea de-a 9-a ediţie a EUROTHALIA aduce laolaltă spectacole de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar şi teatru de marionete, spectacole nonverbale şi producţii cu elemente multimedia şi animatronice din Germania, Spania, Grecia, Belgia, Macedonia, Letonia, Danemarca, Bulgaria şi România. Tot la final de lună, The Night-Art Festival, eveniment al Asociaţiei Daisler, va începe pe data de 29 septembrie, continuând până pe 8 octombrie. Astfel, cea mai complexă ediţie de până acum a festivalului Lights On va transforma Timişoara într-un laborator cultural nocturn, reunind peste 40 de festivaluri globale de acest gen.

Aşadar, publicul este invitat să se bucure de un început de toamnă cât mai împlinit cultural, artistic şi emoţional.

Programul Cultural Naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanţat de către Municipiul Timişoara, Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Timiş.

Etichete:
Cvartetul Sebastian Burneci Secret Plan, la Sala Radio
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 14:35

Cvartetul Sebastian Burneci Secret Plan, la Sala Radio

Cei 4 muzicieni au experimentat împreună scena internațională de jazz și viață efervescentă a metropolei olandeze, dezvoltând atât o...

Cvartetul Sebastian Burneci Secret Plan, la Sala Radio
postavaru partie sursa primarie 2023
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 14:01

Tarifele la transportul pe cablu ar putea crește în Poiana Brașov

Sezonul de schi din Poiana Brașov va fi deschis de îndată ce condițiile meteo vor permite amenajarea domeniului schiabil. Tarifele pentru...

Tarifele la transportul pe cablu ar putea crește în Poiana Brașov
„Moromeții 3”, în cinematografe | VIDEO
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 12:32

„Moromeții 3”, în cinematografe | VIDEO

Lungmetrajul poate fi urmărit, începând de vineri, în 88 de săli de din 47 de oraşe. În regia lui Stere Gulea, filmul „Moromeţii...

„Moromeții 3”, în cinematografe | VIDEO
Polovragi și Breb, în topul satelor turistice 2024
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 12:30

Polovragi și Breb, în topul satelor turistice 2024

Comuna Polovragi și satul Breb au fost incluse în competiția internațională pentru cele mai frumoase sate turistice în 2024, o inițiativă ce...

Polovragi și Breb, în topul satelor turistice 2024
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 10:32

Inele medievale, descoperite într-o pădure din județul Mureș

Cu o vechime de peste 400 de ani, bijuteriile conţin inscripţii care permit identificarea mediului de unde au provenit. Două inele medievale, unul...

Inele medievale, descoperite într-o pădure din județul Mureș
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 09:31

Vremea, 22 noiembrie 2024: Temperaturi scăzute și precipitații în majoritatea regiunilor

Astăzi, 22 noiembrie, vremea va fi predominant închisă și vântoasă în întreaga țară, marcând o schimbare semnificativă față de zilele...

Vremea, 22 noiembrie 2024: Temperaturi scăzute și precipitații în majoritatea regiunilor
Știri joi, 21 noiembrie 2024, 19:03

Portret de artist • Actrița Doina Deleanu

Actrița a fost decorată, în 2004, cu Medalia „Meritul cultural” în grad de Cavaler pentru întreaga activitate. Doina Deleanu a debutat în...

Portret de artist • Actrița Doina Deleanu
Știri joi, 21 noiembrie 2024, 14:09

Zone montane înalte din 7 județe, sub cod roșu de viscol

Vremea extremă ajunge în zonele montane înalte. Meteorologii au emis cod roșu de viscol pentru șapte județe din România. Vântul va sufla cu...

Zone montane înalte din 7 județe, sub cod roșu de viscol