Asociația Acasă în Banat lansează cartea ”Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al judeţelor Timiş şi Caraş-Severin”
Evenimentul face parte din programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Articol de Valentina Adam, 4 octombrie 2023, 07:54 / actualizat: 4 octombrie 2023, 10:29
Asociația Acasă în Banat va lansa în vestul țării cartea ”Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al judeţelor Timiş şi Caraş-Severin”.
Evenimentul, care face parte din programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii va fi însoţit de proiecţia filmului documentar Morile Banatului şi o expoziţie tematică.
”Suntem foarte mândri de această carte. Este foarte vastă are 350 de pagini foarte bine ilustrate și include 410 mori pe care noi am reușit să le descoperim în tot Banatul din care peste trei sute sunt în Caraș-Severin. Este o lucrare spectaculoasă care va încânta publicul indiferent dacă este sau nu pasionat de mori”, a declarat pentru Radio România Reșița, președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.
Cartea Morile Banatului va fi lansată în 4 octombrie la Timișoara, 12 octombrie, la Reşiţa, în 19 octombrie la Jimbolia, în 26 octombrie la Sânnicolau Mare şi în 7 noiembrie la Oraviţa.
În cadrul proiectului „Țara Morilor de Apă”, în numai 4 luni și jumătate, în timpul lor liber, voluntarii Asociației Acasă în Banat au străbătut tot județul Caraș Severin.
În căutarea morilor de apă, voluntarii au verificat peste 100 de localități și au străbătut aproape 10.000 km. Astfel au identificat, fotografiat și cartografiat 243 de mori de apă (82 în funcțiune, 47 funcționale dar oprite, 114 nefuncționale). Din anul 2020, voluntarii au reușit să renoveze toate cele 22 de mori de apă care fac parte din complexul mulinologic Morile de la Rudăria, lansând și un ghid al acestora.
Traseul morilor de la Rudăria, realizat doar prin voluntariat cuprinde acum toate cele 22 de mori care pot fi vizitate de către turiști.
Cele 22 de mori de apă de la Rudăria fac parte dintr-un ansamblu de instalaţii de măcinat, cu o arhitectură simplă, arhaică. Câteva dintre aceste mori au peste un secol vechime, altele sunt mult mai noi, folosind însă aceleaşi principii ale instalaţiilor ţărăneşti. Majoritatea morilor funcţionează, iar cele mai multe sunt folosite permanent de localnici pentru a măcina făina de mălai, atât pentru coleşă (o mămăligă locală), cât şi pentru animalele şi păsările din gospodării.