Atenționare de călătorie în Thailanda după cutremurul devastator din Myanmar
Unda seismică a fost resimțită în mai multe țări ale Asiei. O amplă operațiune de salvare este în desfășurare în capitala Bangkok, unde un zgârie-nori aflat în construcție s-a prăbușit. Zeci de muncitori sunt prinși sub dărâmături.

Articol de AP, 28 martie 2025, 19:38 / actualizat: 29 martie 2025, 16:53
Ministerul Afacerilor Externe de la București informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Thailandei despre necesitatea respectării cu stricteţe a instrucţiunilor şi măsurilor de prevenţie adoptate de către autorităţile locale după cutremurul de 7,7 grade produs, vineri, în Myanmarul vecin.
Cel puțin 1.500 de decese au fost confirmate în fosta Birmanie, potrivit Radio România.
Până în prezent, nu sunt informaţii că printre victime s-ar afla cetăţeni români.
O amplă operațiune de salvare este în desfășurare în capitala thailandeză, unde un zgârie-nori aflat în construcție s-a prăbușit. Zeci de muncitori sunt prinși sub dărâmături.
MAE recomandă evitarea călătoriilor neesenţiale în Bangkok din cauza perturbării transportului pe căile publice şi suspendării temporare a serviciilor de transport în comun, respectiv BTS (Skytrain), MRT (metrou) şi legătura feroviară Bangkok – Aeroportul Suvarnabhumi. Cetăţenii români interesaţi pot contacta reprezentanţii aeroporturilor şi ai companiilor aeriene pentru informaţii actualizate cu privire la eventualele întârzieri.
Unda seismică fost resimţită, de asemenea în China, India și Bangladesh.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să urmărească în permanenţă informaţiile oficiale comunicate de către autorităţile locale competente: Departamentul de Meteorologie, Departamentul de Informare din Thailanda și Autoritatea aeroporturilor publice din Regatul Thailandei şi să contacteze serviciile locale de urgenţă, în caz de necesitate:
- Centrul de servicii pentru turişti: 1155 (apel gratuit)
- Poliţia: 191 (apel gratuit)
- Primul ajutor: 2551133-6
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Bangkok: +66(0)22402523, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Bangkok: +66(0)863639118.
MAE foloseşte acest prilej pentru a aminti cetăţenilor români necesitatea înregistrării prezenţei în străinătate pe portalul eConsulat, în funcţie de regiunea în care se află, dar şi transmiterea propriilor coordonate de contact, utile în eventualitatea apariţiei unor situaţii de urgenţă pentru a se putea asigura celor interesaţi, la cerere, asistenţă consulară, conform competenţelor.
Cutremurele sunt relativ mai frecvente în Myanmar comparativ cu Thailanda.
Între 1930 și 1956, s-au produs 6 cutremure puternice, cu magnitudinea de 7,0, în apropierea faliei Sagaing, care traversează centrul țării, potrivit agenției de știri AFP, care citează USGS.
Thailanda nu este situată într-o zonă seismică, iar aproape toate cutremurele resimțite acolo, deși rare, provin din Myanmarul vecin.
Deoarece clădirile din Bangkok nu sunt proiectate să reziste la cutremure puternice, pagubele structurale ar putea fi semnificative.