“Biblioteca Vie”, la Aula Universității „Transilvania” Brașov
30 de „cărți vii” s-au lăsat astăzi „citite” în cadrul „Bibliotecii Vii”, un eveniment ce a avut loc la Aula Universității „Transilvania” din Brașov.
Articol de Răzvan Tirea, 14 noiembrie 2023, 17:30 / actualizat: 15 noiembrie 2023, 9:23
O dizabilitate îți schimbă viața, dar asta nu înseamnă că nu poți face lucrurile pe care ți le dorești. Este pe scurt lecția pe care o transmite Rodica, una dintre „Cărțile vii”, care s-a lăsat, astăzi „citită” în cadrul „Bibliotecii Vii”, eveniment ce a avut loc la Aula Universității „Transilvania”.
Chiar dacă are o dizabilitate, nu s-a lăsat înfrântă, deși spune că cel mai greu îi este și acum când vede mila din ochii oamenilor. Însă, pentru ea nu există nu pot:
„Mi s-a spus că nu pot. Toată copilăria și adolescența am auzit că nu pot, că să stau în banca mea. Și am zis că nu există nu pot; există, doar nu vreau sau nu-mi doresc suficient de mult. Nu pot e un cuvânt pe care eu nu-l vreau în vocabularul meu. Mi s-a spus că nu pot să fiu mamă și sunt, că nu pot să fac multe lucruri, dar am făcut: am dansat, am făcut prezentări de modă, sunt blogger. Am fost în foarte multe locuri în care nu credeam că o să ajung. E drept, cu ajutorul oamenilor. Am călătorit singură în străinătate”.
Rodica este una dintre cele 30 de „Cărți vii” din, „Biblioteca Vie”, eveniment al Asociației de Servicii Sociale SCUT.
„«Biblioteca Vie» este un concept internațional, care întrunește atât cărți, cât și cititori sub consemnul «Întâlnește-ți prejudecata», iar în ediția de anul acesta ne-am axat preponderent pe sfera sănătății mintale, de promovare a sănătății mintale, de rupere a stereotipului că doar persoanele, știu eu, nebune merg la psiholog sau care au o problemă foarte gravă. Ne dorim să facem distincția între psiholog și psihiatru, să stârnim în cititor dorința de a se dezvolta personal”, a explicat Diana Covaci, coordonator al proiectului, la Radio România Brașov.
Tocmai de aceea, între „cărțile vii” din acest an sunt psihologi, psihiatri, dar și mai mulți terapeuți ocupaționali. Unul dintre psihologi este Roxana Hosu.
„«Biblioteca Vie» își propune cumva să îmblânzească conceptul de psiholog și psihiatru, psihoterapeut, consilier dezvoltare personală și să informeze societatea ce se întâmplă în cadrul ședințelor de consiliere, de psihoterapie și chiar ședințelor la psihiatru. Ca urmare a interacțiunii cu beneficiarii din ultima vreme, am constatat că știu. Linia este cumva destul de fină, se confundă pe alocuri, dar în general pot să facă o diferențiere. Adică știu că psihiatru este cel care oferă medicația și psihologul sau psihoterapeutul este cel care se ocupă de partea emoțională, comportamente, modificarea comportamentelor”, a explicat Roxana Hosu.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului Equilibrium be brave, cofinanțat de Primăria Brașov.