Bicicleta, recunoscută la nivel european ca mijloc de transport durabil
Pentru a îmbunătăţi calitatea, cantitatea, continuitatea şi atractivitatea infrastructurii de ciclism, în toate statele membre sunt necesare angajamente clare.
Articol de AP, 5 octombrie 2023, 09:36
Comisia Europeană a lansat miercuri, la Sevilla, cu prilejul Zilelor europene ale mobilităţii urbane, „Declaraţia europeană pentru ciclism”.
Declaraţia enumeră principiile de încurajare a folosirii bicicletei, ca mijloc de transport durabil, accesibil şi favorabil incluziunii, economic şi sănătos, cu o puternică valoare adăugată pentru economia blocului comunitar.
Pentru a îmbunătăţi calitatea, cantitatea, continuitatea şi atractivitatea infrastructurii de ciclism, în toate statele membre sunt necesare angajamente clare, cum ar fi construirea unor zone sigure şi coerente pentru biciclişti în oraşe, legături mai bune cu transportul public, locuri de parcare sigure, instalarea de puncte de încărcare pentru bicicletele electrice şi drumuri ciclabile care să lege oraşele de zonele rurale.
„Ciclismul e important şi pentru economia Uniunii Europene. În 2022, 14.7 milioane de biciclete au fost produse în UE, o creştere de 29% faţă de 2012. România e al doilea producător la nivel european, după Portugalia”, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
Cât priveşte finanţarea, Comisia Europeană va continua să sprijine ciclismul prin intermediul Fondului social pentru climă, al Fondului european de dezvoltare regională, al Fondului de coeziune, al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, al Instrumentului de sprijin tehnic şi al Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
În etapa următoare, Parlamentul European va putea să revizuiască textul şi să adauge angajamente suplimentare, acolo unde este necesar, pentru a consolida punerea în aplicare a acestei declaraţii neobligatorii, care va fi în cele din urmă semnată de toate cele trei instituţii.