Bujorii de stepă au început să înflorească mai repede decât de obicei
Acest sezon de înflorire a Bujorului de stepă coincide cu aniversarea a 685 ani de atestare documentară a comunei Zau de Câmpie.
Articol de M P, 17 aprilie 2024, 12:30
Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.
Potrivit custodelui Rezervaţiei de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, primii trei bujori s-au deschis în data de 5 aprilie, dar temperaturile ridicate i-au făcut să înflorească foarte repede, motiv pentru care a făcut apel la iubitorii acestei flori să vină să o vadă.
Custodele a făcut apel la vizitatori să respecte indicatoarele din rezervaţie şi să se de deplaseze numai pe poteci, pentru a nu strivi bujorii tineri, anunță Radio România Cluj.
Acest sezon de înflorire a Bujorului de stepă coincide cu aniversarea a 685 ani de atestare documentară a comunei Zau de Câmpie, pe raza căreia se află şi Castelul Ugron, cunoscut drept ‘Castelul Calendar’.
În 27 şi 28 aprilie, va avea loc la prima ediţie a Festivalului Bujorului la Castel.
Prin acest festival se doreşte organizarea unui eveniment inedit, care să aducă laolaltă bujorul de stepă, istoria şi gastronomia locală.
În anul 1932, academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică, a înfiinţat actuala rezervaţie de bujori de stepă, situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie.
De regulă, bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în aprilie-mai şi, în funcţie de temperatură şi succesiunea fazelor de înflorire, se ajunge la o perioadă în care îi putem vedea de două-trei săptămâni, maxim o lună.
Bujorii de stepă au o înălţime de 10-30 de centimetri şi florile, de un roşu aprins, sunt extrem de firave şi mor imediat dacă sunt culese.