Calitate foarte bună a apei pe litoralul românesc
Primele rezultate din acest sezon arată o calitate foarte bună a apei, astfel că turiștii pot face liniștiți baie în mare.
Articol de M P, 5 iunie 2024, 15:30
De la Sulina până la Vama Veche, calitatea apei de îmbăiere este monitorizată de reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din județele Constanța și Tulcea.
Probe de apă sunt recoltate din peste 50 de puncte de pe litoral, iar primele rezultate din acest sezon arată o calitate foarte bună, astfel că turiștii pot face liniștiți baie în mare.
Primele probe din apa de mare au fost recoltate încă din luna mai, iar monitorizarea se va face după un program bine stabilit toată vara, dar și în septembrie.
“50 de puncte fixe stabilite de-a lungul litoralului județului Constanța, de la Corbu și până la Vama Veche. Frecvența de prelevare este bilunară, după un calendar de monitorizare stabilit la începutul fiecărui sezon și transmis la Ministerul Sănătății și Comisia Europeană. Analizele au relevat o calitate a apei foarte bună”, a spus la Radio România Constanța Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța.
În Deltă, calitatea apei de îmbăiere este analizată și în unele zone neamenajate, a explicat biologul Georgiana Badea, de la DSP Tulcea:
“Zonele pe care noi le monitorizăm, acestea fiind neamenajate, naturale, sunt Sulina, cu Plaja Sulina, respectiv Sfântu Gheorghe, cu Plaja Sfântu Gheorghe, iar plajele amenajate și autorizate sunt Gura Portiței și o plajă interioară pe care noi avem chiar în municipiul Tulcea – Plaja Lac Ciuperca. (…) Pe partea de microbiologie se urmăresc enterococi intestinal și e. colii, iar pe partea de fiziochimie se urmăresc substanțe tensioactive. Acestea sunt, să spunem așa, în termeni populari, detergenții; deci dacă există o poluare – nitrați, amoniu, pH. Nu am înregistrat nici poluări, deci chiar nicio valoare crescută. Până în momentul de față nu sunt probleme, iar ca și valori, la partea de microbiologie sunt foarte bune”.
Rezultatele tuturor analizelor pot fi găsite pe site-urile direcțiilor de sănătate publică din județele Tulcea și Constanța.