Caraş-Severin: Mii de hectare de pădure, distruse în urma fenomenelor meteo extreme
Câteva mii de hectare de fond forestier, proprietate publică a statului şi sute de mii de metri cubi de material lemnos din mai multe specii au fost rupţi sau doborâţi la pământ în urma fenomenelor meteo periculoase care s-au abătut zilele trecute asupra judeţului Caraş-Severin.
Articol de Valentina Adam, 24 iulie 2023, 21:26
În zonă, vântul a atins la rafală chiar şi 120 km/ h şi a lăsat în urmă un dezastru.
Rafalele puternice de vânt, ploile torenţiale şi grindina au secerat de pe suprafaţa solului şi au ciuntit hectare întregi de pădure, atât administrate de Direcţia silvică judeţeană, cât şi de Administraţiile Parcurilor Naţionale Semenic-Cheile Caraşului respectiv Cheile Nerei-Beuşniţa, a declarat Ion Tabugan – şeful Direcţiei silvice Caraş-Severin, care a şi explicat efectele vortexului, de intensitate Cod Roşu, care s-a abătut asupra judeţului:
“Efectul de foen pe anumite părți a pus la pământ circa 5.000 de hectare per total, iar din pădurile acelea seculare, care erau în Rezervația Cheile Nerei Superioare, arbori de cel puțin 60-70 de ani, au fost doborâte 329,5 hectare, cu un volum de 186,4 mii metri cubi, păduri care sunt înscrise și în catalogul UNESCO. N-a putut pe o parte din ei să-i întoarcă şi să-i doboare la pământ, i-a învârtit, i-a rupt de la jumătate și au rămas pur și simplu ca niște sulițe pe sute de hectare.
Sub aspectul valorificării este interzisă tăierea în zona protejată a parcurilor naţionale, pentru că aici natura trebuie să lucreze așa cum a lăsat-o Dumnezeu de milioane de ani. Ieri a fost o pădure, azi NU mai este. Însă celălalt lemn trebuie pus în valoare cu prioritate și scos la licitație. Toate lucrurile acestea le-am raportat atât la regie, cât și la prefectură“.
Astfel că, până la această dată, au fost identificate doborâturi și rupturi de vânt pe o suprafață de aproximativ 2.662 ha, fiind estimat volum de masă lemnoasă afectată de doborâturi și rupturi de vânt de 267,4 mii mc, din care în masă (pe întreaga suprafață) de 423,2 ha cu 212,2 mii mc.
Sursa foto: Direcţia silvică Caraş-Severin