CARAȘ-SEVERIN: Peştera Comarnic a fost închisă pentru vizitatori
După un sezon estival în care câteva sute de turişti de pretutindeni au ajuns să viziteze cel mai important obiectiv de pe raza Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Peştera Comarnic, acesta a fost închis de la începutul lunii, până în primăvara anului viitor, a precizat pentru Radio România Reşiţa directorul administraţiei ariei protejate din Caraş-Severin, Nicolae Ifca.
Articol de Valentina Adam, 14 noiembrie 2023, 20:55 / actualizat: 15 noiembrie 2023, 9:23
“Începând cu întâi noiembrie am închis peștera pentru că odată cu venirea toamnei și lăsarea frigului, coloniile de lilieci încep să intre la hibernat și atunci am evitat accesul pentru că nu vrem să fie deranjați. Avem şi colonii care vin tocmai din zona Novisadului din Serbia; au fost identificate după ineluşele pe care le poartă pe membre. Şi în plus, zona din imediata apropiere a peşterii devine foarte alunecoasă, din cauza umezelii acumulate din aer şi ploi, fapt care pune în pericol deplasarea în siguranţă a turiştilor“.
Nicolae Ifca a mai subliniat că, prin închiderea peşterii nu s-a oprit întreaga activitate turistică de pe raza parcului, ci din contră, acesta poate fi vizitat tot timpul anului pe traseele tematice amenajate în vară.
Peștera Comarnic este situată în inima Munţilor Banatului, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Reşiţa şi Anina, în apropierea confluenţei dintre pârâul Comarnic şi râul Caraş, fiind rezervaţie speologică (din1947) în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului.
Peştera are două intrări principale: una în amonte (în direcţia sud-est), la o altitudine de 473m pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova şi o a doua, în aval (la nord), situată pe versantul Navesu Mic, la altitudinea de 443m, din imediata apropierea Cantonului Comarnic (200m); diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30m.
Peştera Comarnic este cea mai frumoasă şi sălbatică peşteră din Banat şi chiar din România. Ea este a doua ca lungime din Banat (6201m), fiind întrecută ca întindere doar de Peştera Buhui (6547m).
Din cei peste 6200 m structuraţi pe 3 nivele (fosil, subfosil şi activ), turiştii pot vedea doar nivelul superior, cel „uscat”,pe o lungime de 1750 m. Nivelul inferior este străbătut de cursul subteran al pârâului Ponicova.
Sursa: https://pnscc.ro/ro/pestera-comarnic/ © pnscc.ro