Ce facem cu brazii de Crăciun după ce trec sărbătorile
Tradiția păstrării bradului natural până la Sărbătoarea Sfântului Ioan e greu de respectat, mai ales în cazul brazilor împodobiți cu mult înainte de Crăciun, așa că mulți români aleg să îi despodobească imediat după Revelion și să îi scoată la colț de stradă.
Articol de M P, 3 ianuarie 2024, 18:00
Ce facem cu brazii de Crăciun din apartamente, după ce trec sărbătorile de iarnă? „Brazii uscați sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură!” este răspunsul oficialilor de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, care au lansat o campanie de informare și conștientizare în acest sens.
Tradiția păstrării bradului natural până la Sărbătoarea Sfântului Ioan e greu de respectat, mai ales în cazul brazilor împodobiți cu mult înainte de Crăciun, așa că mulți români aleg să îi despodobească imediat după Revelion și să îi scoată la colț de stradă, spun cei de la Protecția Mediului.
Apelul acestora este, însă, ca brazii uscați, care sunt un reciclabil valoros, să fie depozitați doar în vecinătatea platformelor de colectare, nu pe aleile de acces, trotuare, spații de parcare sau spații verzi, pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua și preda reciclatorilor.
Potrivit Radio România Brașov, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, reamintește că firmele care au contracte cu unitățile administrativ-teritoriale, pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor organizează, pe parcursul lunii ianuarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscați, astfel încât aceștia să ajungă în stațiile de compostare, pentru a fi transformați în compost.
Cât despre practica unora de a arunca brazii de la etaj, Păștinaru spune că este extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru mașinile care sunt parcate în apropierea blocurilor. Sfatul acestuia este ca brazii să fie băgați în saci din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate, și să fie duși în zonele de depozitare a deșeurilor, iar sacii pentru transport să fie recuperați.
În plus, pentru a putea fi reciclați, brazii trebuie curățați de resturi de beteală sau de alte materiale folosite pentru prinderea globurilor.
O altă variantă ar fi punctele de colectare organizate de marii retaileri, unde cei care predau bradul uscat sunt recompensați cu vouchere valorice ce pot fi utilizate la cumpărături.
Conform statisticilor, la nivel european se taie anual peste 60 de milioane de brazi pentru Crăciun.