Ce facem dacă suntem suprinși de furtună pe munte
“Nu există vreme rea, ci doar echipament nepotrivit” spun mulți dintre iubitorii muntelui. Dar nu este întotdeauna așa, atrag atenția salvamontiștii și chiar cei care comercializează echipamente speciale pentru drumeții.
Înainte de a pleca pe munte trebuie consultată, în prealabil, prognoza meteo. Totuși, dacă vremea se înrăutățește în timpul drumețiilor și apar furtunile, trebuie ținut cont de câteva reguli:
Articol de Răzvan Tirea, 19 iulie 2023, 12:11 / actualizat: 19 iulie 2023, 13:33
“Nu este bine să staționăm în creastă, în zona de gol alpin. Nu este bine să stăm sub copacii solitari sau foarte înalți. De asemenea, nu este bine să fim pe apă sau lângă apă și nici să ne adăpostim în grote sau sub stânci. Ce este recomandat, în schimb, este să coborâm cât mai repede de pe zona de creastă într-o vale sau, dacă relieful ne permite, să ne adăpostim sub un pâlc de copaci”, a precizat reprezentanta unui magazin cu articole pentru munte și alpinism, Andreea Mihai.
Dacă nu se poate evita expunerea la furtună, atunci specialiștii recomandă adoptarea poziției ghemuit, cu călcâiele lipite.
“Cu călcâile lipite, dar ridicate de pe sol și doar vârful bocancilor noștri să atingă solul. Încercăm să facem o suprafață de contact cât mai mică. Mâinile trebuie să ne acopere urechile și să rămânem acolo până când trece furtuna sau trec fulgerele cele mai puternice. Există tot felul de mituri vizavi de echipamentele care pot să atragă fulgerele – bețele de tracking sau chiar telefonul mobil. Aici părerile sunt împărțite, dar cu siguranță nu e bine să stăm cu ele pe sus, iar telefonul este util să îl avem la îndemână pentru a-i contacta pe cei de la Salvamont, în cazul în care avem o situație pentru ei”, a adăugat Andreea Mihai.
Sursa foto: Radio Romania Brașov FM