„Cearceaf din Dobrogea”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanţa
Piesa este țesută în prima parte a secolului al XX-lea în localitatea Topalu, județul Constanța și achiziționată în anul 1979.
Articol de M P, 29 aprilie 2024, 20:30
Patul din „camera curată” a locuinței tradiționale dobrogene era împodobit cu cele mai bune țesături, în întâmpinarea zilelor de sărbătoare. Astfel, peste salteaua din lână erau întinse cearceaful și cuvertura, de-a lungul peretelui unde se afla scoarța erau etalate pernele din lână, iar la capătul lui se afla lada de zestre pe care erau expuse în stivă, macate, așternuturi și ștergare.
Cearceaful prezentat astăzi este țesut la război din bumbac neînălbit. Se compune din două foi de țesătură, încheiate pe lungime, informează Radio România Constanța.
Decorul se desfășoară pe toată suprafața acestuia, fiind alcătuit din registre țesute în ajur cu motive florale geometrizate și vărgi țesute cu bumbac alb. Pe una din laturile lungi este aplicată o dantelă croșetată din bumbac alb, elaborat lucrată.
Piesa este țesută în prima parte a secolului al XX-lea în localitatea Topalu, județul Constanța și achiziționată în anul 1979. Prin Ordinul de Ministru emis în 31 martie 2017, obiectul a fost clasat în categoria juridică FOND.